Реклама / Ads
1| 2164 |28.09.2024 НОВИНИ

Задочен спор между ЦИК и кабинета. От 2021 г. не можем да решим въпроса със съхранението на машините за избори

.
Правителството не е страна по договора за наемане на помещение за съхраняване на машините за гласуване. С тази позиция излязоха тази сутрин от кабинета "Главчев", след като снощи от Централната избирателна комисия през медии заявиха, че на първи октомври изтича договорът с фирмата, която стопанисва склада за съхранение на устройствата и няма сключен нов.
 

От правителствената пресслужба допълват, че в края на юли правителството удължава с допълнителни шест месеца срокът, в рамките на който могат да се използват наети от ЦИК помещения за съхранението на машините, но до момента обаче ЦИК не са представили проект на договор за наемане, който съответно да бъде обезпечен.





"При приемането на план-сметката за изборите Министерският съвет заяви готовност да осигури необходимите средства при сключване от страна на Централната избирателна комисия на договори за логистика и техническа поддръжка на специализирани устройства за електронно машинно гласуване, както и за други материали и съпътстващи дейности за обезпечаване на машинното гласуване, гласуването с хартиени бюлетини, компютърната обработка на данните от гласуването в изборите и издаването на бюлетин с резултатите от изборите“, казват още от МС. 

 

От ЦИК обаче казват, че има оферта от собственика на склада и кабиненът знае за нея. Фирмата има претенции за срока на договора, не желае той да е 6-месечен, а иска тригодишен, като машините бъдат преместени в съседно негово помещение. Претенциите не са финансови. Наемът засега не се променя, предлага се той да се индексира с ръста на инфлацията. На работна среща в края на август проблемът ръководството на ЦИК е обсъждало с изпълнителната власт, като е бил поет ангажимент до края на септември проблемът да бъде решен, пише БНР.

 

Машините се съхраняват в частен склад от момента на тяхното закупуване в началото на 2021 година. До момента не е намерено подходящо държавно помещение за тази цел, въпреки многократните призиви на ЦИК към изпълнителната власт да осигури такова. Само веднъж е бил предложен военен склад в София, но в последствие станало ясно, че той не е с отпаднала необходимост.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2168 |28.09.2024 Израелската армия: Лидерът на Хизбула е убит . 4| 2172 |28.09.2024 Заради изпреварване: Мъж е с опасност за живота след катастрофа на главен път София - Варна . 22| 3758 |28.09.2024 Пропутинска пропаганда по БНТ в 8.05 сутринта: Указания Кремля прямо из Москвы передает Валерий Тодоров . 7| 2226 |28.09.2024 Дрифт пилотът Ива Русинова: Обучението на шофьори е все едно сте дали на млад човек картечница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads