Реклама / Ads
3| 2186 |11.10.2024 НОВИНИ

Вкъщи изхвърляме ли уредите с изтекла гаранция или продължаваме да ги ползваме? Така и с 9600 машини за гласуване

.
Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров също потвърди, че няма проблем с това, че повечето от машините за гласуване са с изтекла гаранция. Той заяви, че 9600 от общо 12 000 машини са с изтекла гаранция.
 

"Всичките машини са от порядъка на 12 000. Доколкото ми е известно, около 9600 са машините, закупени от държавата, които са с изтекла гаранция. Това че е изтекла гаранцията, това не предопределя, че те са развалени. Разбира се, към тях трябва да се отнасяме с грижа, което и правят Централната избирателна комисия, включвайки профилактика и диагностика преди всеки един избор".







По-рано председателят на ЦИК Камелия Нейкова също заяви, че изтеклата гаранция не значи, че машините не работят.

 

"Дори да е изтекъл - това не означава, че не могат да работят. Чувала съм директорът на "Сиела Норма", че може да работят 50 години. Ние всички имаме уреди, чийто гаранционен срок е изтекъл, но не ги изхвърляме", каза Нейнова.

 

Днес в министерството на електронното управление приключи процедурата за изграждане, удостоверяване на съответствието и генерирането на хеш кода на машините за изборите.

 

Министър Мундров заяви, че довереното изграждане е една от последните стъпки по процеса и се извършва, след като екипите са преминали всички проверки. Той посочи, че процесът е започнал преди две седмици. Ние го надградихме, като поискахме преглед на параметризиращия софтуер – настройват се кандидат-депутатските листи и преференциите по секции.

 

Поискахме от ЦИК да направим преглед на параметризиращия софтуер. Всички проверки, които бяха извършени от експертите показват, че няма уязвимости в този софтуер, подчерта Мундров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2178 |11.10.2024 Германски генерал от НАТО: Разходите за отбрана да се увеличат с 50% спрямо сегашния бюджет . 2| 2169 |11.10.2024 Началникът на генералния щаб на израелската армия: Продължаваме да действаме срещу врага! . 2| 2170 |11.10.2024 Спецакция срещу търговията с гласове и битовата престъпност в Старозагорска област . 2| 2296 |11.10.2024 Руската пропаганда непрекъснато ползва баба Ванга в своите лъжи. И в Украйна си играят с вярата на хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads