Четвъртък, 19 Октомври 2017, 21:19
Frognews
0| 2749 |10.11.2016

Претендентките за „Младост” в един глас обещават повече зелени площи

.
Протести срещу застрояването на ”Младост”
В неделя столичният квартал „Младост”, където живеят около 120 000 души, ще избира на балотаж и районен кмет. За поста ще спорят Мария Илиева от ГЕРБ и Десислава Иванчева, независим кандидат, издигната от инициативен комитет и подкрепена от партия „Нормална държава” на Георги Кадиев. Двете дебатираха в студиото на „Тази сутрин” по bTV.

И двете се обявиха за запазване на зелените площи в квартала.

Мария Илиева от ГЕРБ изтъкна, че са предприети законодателни инициативи, които защитават зелените площи в междублоковите пространства, като не позволяват промяна в предназначението им. Единственото, което е допустимо да се строи върху тях, са детски площадки и подземни паркинги, но само при условие че върху тях ще бъде озеленено. Промените са минали през Министерсккия съвет и предстои да влязат в Народното събрание.

 

Бих прегледала всички издадени разрешителни за строеж, коментира още Илиева, след като досегашният кмет Цвета Авджиева, също от ГЕРБ, подаде оставка след скандал и протест срещу застрояването на детска площадка.

Ако се установят нарушения, има органи, които могат да бъдат сезирани, изтъкна Илиева.

 

Тя допълни, че в момента се прави прегледа на общия устройствен план.

На въпрос на жители на „Младост” Илиева отрече Авджиева да е в нейния екип. „Аз ще работя със свой екип”, подчерта Мария Илиева. 

 

„Нашата визия е „Младост” да бъде зелен, подреден и уютен. За да стане всичко това, е необходимо да спрем презастрояването”, каза Десислава Иванчева.

„В момента е хаотично, няма визия, строи се на парче”, изтъкна тя.

 

Иванчева отбеляза, че Илиева и бившият районен кмет са от една партия, 10 години управляват „Младост” и винаги има съмнение, че нещата може да не излязат наяве.

Вариантите за спиране на строителството на зелените площи е референдум, за който са събрани 12 000, както и чрез преразглеждане на разрешителните за строеж, посочи Иванчева.

 

По думите на Мария Илиева въпросът с настаняването на деца в детските градини в „Младост” е решен. Илиева обаче призна, че не е решен още въпросът с яслените групи. Според нея 400 деца чакат за ясла, а само 30 за детска градина. В момента детска градина за 10 групи се строи в „Младост” 4.

 

Иванчева обаче коментира, че недостиг на детски градини има и деца от „Младост” посещават градина на друго място.

Мария Илиева отговори и на критиките, че не живее в кв. „Младост”. „Не живея в района. Живея в София. Какво значение има адресната регистрация в случая?”, попита тя.

 

Управлявала съм хора, проекти, бюджети, имам професионалната компетентност, познавам района прекрасно, защото се занимавам с неговите проблеми от 2009 г.”, отбеляза тя.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. ЧСИ-тата недоволни от промените в ГПК 0| 112 |19.10.2017 . Александър Кипров готов да се откаже от българското си гражданство 0| 376 |19.10.2017 . Люба Кулезич за проявите на хиперактивна политическа налудничавост 0| 1024 |19.10.2017 . КНСБ: Има пари за увеличение на заплатите 2| 1183 |19.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах