Реклама / Ads
0| 2807 |05.09.2022 НОВИНИ

През сълзи след наводненията: Вече нямам нищо

.
Източник: стопкадър, bTV
Щетите след наводненията в Карловско са огромни. Хората там вече нямат нищо – изгубили са домовете си и се страхуват как ще изкарат зимата. Говорят за и за вчера, и за утре през сълзи.
 

80-годишната Дела Колева успява да се спаси от потопа в село Слатина, но губи дома си и всичко, което е успяла да изгради в живота си.

 

„Почти не можем да спим. Аз съм с високо кръвно, синът ми е с висока захар. Всичко, което събирах от градината отиде. Живеем с една пенсия“, разказа тя пред bTV.

 

В момента тя и синът й са се преместили да живеят на втория етаж от къщата, тъй като първият е под вода.

 

„Когато ние ходехме за дърва, не даваха да отсечем и едно дърво, което имаше зелено листенце, трябваше всичко да бъде сухо. Сега започна масова сеч, пътят стана по-нисък да минават камиони с дърва. Изсякоха Балкана“, разказа Дела Колева. Добави, че камионите минават всеки ден.

 

„Вече нищо нямам. Зимнина, дрехи, покъщнина. Всичко на долния етаж плува“, добави 80-годишната жена.

 

И в село Богдан щетите след потопа са огромни. Семейство вижда как наводнението залива дома им и успява да се евакуира. Днес къщата им е с огромни щети, а оградата отнесена. Стопанинът пък обясни, че никога не е виждал такова бедствие.

 

Семейство Райкови чуват гръмотевиците в четвъртък, но не очакват, че реката ще ги залее. Хората остават в двора си и виждат с очите си как реката потопява дома им.

 

„Видяхме три вълни, качихме се на горния етаж на къщата. Падаха дървета, орехи, видяхме как водата влачи джип“, разказват потърпевшите. Признават, че няма как да се справят сами с щетите и се надяват държавата да им помогне.

 

Трети ден след бедствието в Трилистник, водата постепенно се оттича. 500 души са евакуирани, 120 къщи са под вода. Кметът на селото заяви за БНТ, че жителите на селото вече се завръщат. В Трилистник има една паднала къща, а друга не може да се обитава. Във всички 120 къщи обаче долните етажи са наводнени.

 

Хората казват, че са унищожени всички мебели, кухненско обзавеждане, пелети, купени за зимата. Долните им етажи са обезобразени, а те нямат средства за основен ремонт.

 

„Не знаем как ще се справим. Почваме от нулата“, казват през сълзи жителите на Трилистник.

 

Поминъкът на производителите също е под вода. Тонове земеделска продукция са унищожени - 500 тона слънчоглед и 200-300 тона пшеница.

 

Никола Кранолски от „Напоителни системи – Пловдив“ каза, че дигата, която е скъсана, всъщност е слаб участък, с изградена корекция над 50-60 години и очевидно е амортизирана. Основната причина обаче остава екстремалният размер на падналия валеж. Кранолски прогнозира, че скъсаната дига е по-добрият вариант, защото, ако реката е била преляла при Трилистник, е щяла да залее цялото село.

 

„Дори се е получило известно облекчаване, можело е да бъде по-страшно“, каза той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2726 |05.09.2022 Димитър Стоянов: Държавата ще осигури временни жилища на загубилите домовете си след наводненията . 0| 2646 |05.09.2022 Четвърти ден след потопа в Карловско: Ситуацията остава тежка, все още няма ток и вода . 0| 4512 |04.09.2022 Убиха американски разследващ журналист пред дома му . 0| 3345 |04.09.2022 Шефът на Европол: Операция “Оскар” подкрепя разследвания в държавите - членки на ЕС срещу олигарси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads