Реклама / Ads
0| 2150 |10.10.2024 НОВИНИ

През съмнителни сделки с балкански политици: Китай иска да стъпи на европейския пазар на вятърна енергия

.
Китай се опитва с всички сили да стъпи на европейския пазар на вятърна енергия. За целта страната използва държавите от Западните Балкани, като сключва съмнителни сделки с корумпирани политици. Китайска компания построи вятърен парк върху частна земя в Босна и Херцеговина, без собствениците да знаят нищо за тези планове. Това предизвиква гнева на местното население, а също и голяма загриженост на Европейския съюз.
 

Като дете Анте Ивкович от село Ливно в Босна и Херцеговина пасял овце заедно с баща си. Без негово съгласие или знание китайската компания построила на неговата земя вятърен парк на стойност около 160 милиона евро. „Един ден излязох рано сутринта и видях, че багер разкопава ливадата ми. Отидох там и при мен дойде китайският ръководител на обекта, който ми каза от мобилния си телефон, че нямам работа тук и трябва да напусна“, спомня си той, предаде NOVA.





73-годишният пенсионер казва, че изграждането на вятърния парк има дълга история. Влиятелен политик получил от съответните органи лиценз за изграждане на вятърен парк срещу няколкостотин евро. По-късно лицензът е продаден на китайска компания за няколко милиона евро. Всичко това станало без негово знание. В същото време важни документи, които удостоверяват, че е собственик на земята, са изчезнали. Сега той няма актуални вписвания в поземления регистър.

 

Китайската компания за вятърни паркове е със седалище в Сараево. Дружеството не желае да даде интервю пред камера. В имейл обаче компанията заявява, че е разчитала изцяло на документите от босненските власти, че издаденият лиценз е валиден. Няма нерешени въпроси, свързани със собствеността.  Пенсионерът се е обърнал към адвокат. Той събира доказателства в архивите, че е законният собственик на земята.  

 

„Те са могли да възложат на експерт или сами да проверят в поземления регистър или кадастъра, за да разберат кой е собственикът на земята в концесионната зона на планирания вятърен парк“, подчерта адвокат Перика Бабик.





Китайските компании за вятърна енергия искат да се утвърдят на пазара и в съседна Хърватия. Те подбиват цените на европейските си конкуренти с компоненти или цели турбини. Експертите от Китай обвиняват за това и държавните субсидии. 

 

ЕС е разтревожен от случващото се. Под ръководството на Урсула фон дер Лайен Брюксел вече внимателно проверява вятърните паркове с китайски интереси. Той проучва дали китайските държавни субсидии поставят конкурентите от ЕС в неизгодно положение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2109 |10.10.2024 След отменената среща в Рамщайн: Зеленски с европейска обиколка, ще говори с Марк Рюте . 0| 2140 |10.10.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в с. Железница . 1| 2138 |10.10.2024 Проф. Рачев: С пориви на вятъра до 160 км/ч - ураганът "Милтън" отслабва, но остава опасен . 2| 2132 |10.10.2024 Държавата пак се съобразява със земеделците, плаща им милиони по "украинската помощ"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads