Реклама / Ads
13| 4682 |29.02.2016 НОВИНИ

Президентът чака пробив за подобряване на съдебната система

.
Росен Плевнелиев
През 2016 г. може да бъде реализиран сериозен пробив за подобряване на съдебната система. И това трябва да стане не защото Брюксел го изисква от България, а заради българските граждани, заяви държавният глава Росен Плевнелиев на среща с представители на Парламентарната група на Политическа партия „Атака“, която се проведе в рамките на традиционния месец на политическите консултации на държавния глава с парламентарно представените политически сили, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
Президентът и представителите на партия „Атака“ обмениха мнения по основните въпроси, поставени за обсъждане – актуална политическа ситуация в страната, мерки за осъществяване на реформите през 2016 г., изпълнението на стратегическите цели на НПР „България 2020“ и подготовката на програмата „България 2030“. Основни акценти в разговора бяха промените в Конституцията, предстоящата реформа в съдебната система, миграционната криза и защитата на българските граници, проблемът с трафика на хора, блокадите на българската граница с Гърция.

Президентът и представителите на „Атака“ бяха на обща позиция, че българските граждани очакват справедливост и затова реформата в съдебната система трябва да бъде продължена. Държавният глава подчерта, че промените в законодателството трябва да бъдат реализирани след широки обществени дебати, ако те са принципни и водят към прогрес, а не за да се пригоди системата към един или друг човек.

Президентът увери, че ще използва конституционните си правомощия, за да подпомогне осъществяването на най-важната реформа за 2016 г. – тази в съдебната система. Според представителите на „Атака“, реформите губят своя ориентир без анализ на постигнатите ефекти от направените промени досега, без яснота какво трябва да се промени още и без поставена конкретна цел.

По отношение на миграционната криза 2016 г. няма да бъде по-лека от 2015 г., беше общото мнение на участниците в срещата. „Надявам се в България да действаме национално отговорно. Да се мобилизираме и да предприемем смислени действия, за да не се допусне излишно дестабилизиране на страната“, подчерта Росен Плевнелиев.

Депутатите от „Атака“ призоваха държавния глава да сезира Съда на Европейския съюз в Люксембург заради блокадите на гръцките фермери на контролно пропускателните пунктове по границата с южната ни съседка, за да бъдат получени компенсации и да бъдат избегнати подобни случаи в бъдеще. „България трябва да се възползва от наличните механизми на ЕС, които касаят подобни случаи, за да защити националните си интереси“, категоричен беше държавният глава.

Президентът подчерта, че изпълнението на Националната програма за развитие „България 2020“, приета с пълен политически консенсус през 2012 г., се изпълнява вече от пето правителство и има видими резултати. Държавният глава посочи, че дебатите за новата програма „България 2030“ вече започнаха и това ще бъде приоритет през 2016 г. В тази връзка ще бъдат организирани редица инициативи от президентската институция. Според представителите на „Атака“ обаче не е възможно да бъдат задавани нови приоритетни цели за развитие на страната, без да бъде решен въпросът с миграционната вълна, а един от най-големите проблеми в тази област е незаконният трафик на хора.

Росен Плевнелиев изтъкна, че България е единствената държава по пътя към Германия, която регистрира и проверява мигрантите, които влизат в страната. Мерки срещу нелегалния трафик на хора бяха приети и на Консултативния съвет за национална сигурност, когато беше решено да бъде изградена ограда по границата ни с Турция. „Трябва обаче да правим разлика между хората, които бягат от ужаса на войната и икономическите мигранти“, подчерта държавният глава.

Президентът и представителите на „Атака“ обмениха вижданията си по състоянието на данъчната система и възможностите за нейното реформиране след дебат в Народното събрание.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4688 |26.02.2016 В Долна Крушица се шегуват: Калфин да вдигне още възрастта за пенсия, да не я дочакаме! . 4| 4734 |23.02.2016 Докладът за КТБ: на английски, над 500 стр., само Кадиев чака да чете . 11| 4733 |21.02.2016 Таско Ерменков: Не можем да чакаме здравеопазването да се съсипе . 5| 4804 |21.02.2016 Президентът на ПЕС ще посети Грузия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads