Реклама / Ads
8| 5264 |02.07.2013 НОВИНИ

Президентът: Изходът не е революция

.
Източник: Булфото
Изходът от настоящата криза не е революция, а последователни правилни стъпки в правилната посока. Политическите партии се нуждаят от „насрещен натиск“, но с конкретни и добре формулирани искания. У нас обаче липсва политически консенсус и диалог.
 

Toва заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с полския икономист Лешек Балцерович, който е на посещение в България, съобщиха от прессекретариата на президентството.

“Политическата нестабилност влияе демотивиращо на предприемачеството и са необходими по-активни мерки на институциите и на местните власти в подкрепа на бизнеса”, каза държавният глава. Той подчерта, че кризата в България не е икономическа, макроикономическите показатели са стабилни и това се дължи не просто на стриктната фискална политика, но и на изградената фундаментална култура на стабилност в условията на валутен борд.

Според проф. Балцерович сред големите постижения на България са именно валутният борд, стабилната банкова система и ниският публичен дълг. „Такава стабилност не е лесно да бъде постигната“, допълнил икономистът и посочи, че с мерките, предприети от българската Централна банка през 2007 г., страната ни е избегнала „ирландския сценарий.“ Проблемите на страните в Европа обаче са национални и изискват национални решения и това все по-добре се разбира от правителствата, коментира още Лешек Балцерович.

Президентът на Републиката Росен Плевнелиев издаде указ за обнародване на Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, приет на 28 юни 2013 година от 42-то Народно събрание, съобщиха още от прессекретариата на държавния глава. Според президента приетите изменения са стъпка в правилната посока. “Те обаче не са достатъчни, за да решат натрупаните през годините сериозни проблеми в енергетиката. За решаването им са необходими систематични и последователни действия за постигане на основната цел, а именно устойчиво развитие на сектор енергетика”, коментира Плевнелиев.

”Редно е българските граждани, както останалите европейци, свободно да избират доставчика си на електроенергия. Само въвеждането на свободен енергиен пазар ще доведе до устойчив модел и сигурност у хората, че плащат толкова, колкото трябва, за услугата, която получават. Българската енергетика трябва да се развива при ясни правила и пазарни принципи, а не под натиск за административно намаляване на цените”, се казва още в официалното съобщение на президента.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 5781 |27.06.2013 Президентът: Няма да допусна Сидеров да ми размахва пръст! . 12| 4770 |25.06.2013 Президентът: Водата е петролът на бъдещето, време е да се замислим как я използваме . 98| 6120 |24.06.2013 Президентът: Сидеров да отговаря за етиката е не по-малък скандал от този с Пеевски . 98| 7531 |20.06.2013 Президентът: Кризата се задълбочава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads