Реклама / Ads
12| 4769 |25.06.2013 НОВИНИ

Президентът: Водата е петролът на бъдещето, време е да се замислим как я използваме

.
Източник: Булфото
Време е да се замислим как ползваме и управляваме водните ресурси. Бъдещето ни зависи от постигането на резултати по програмата за енергийната ефективност. Всички знаем, че водата е петролът на бъдещето.
 

Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на международната конференция „Преминаване към ресурсно-ефективна зелена икономика в региона на река Дунав", цитиран от Фокус.

Устойчивото управление в сектор „Води" стои до дневен ред. Темата е много актуална. Това ще доведе до чисто море, нация, държава. Бяха направени важни стъпки", заяви държавният глава. „Само 6 % от отчетените отпадъци в България са били предадени за рециклиране, останалите проценти ние най-арогантно изхвърляме. Трябва да намалим този процент на много по-малко. Земята ни е плодородна и трябва да я запазим такава. България притежава разнообразна природа и това е голямо богатство. Биоразнообразието е и източник на много продукти", посочи Плевнелиев.

„Единствените решения са трансграничните. Дунавският регион отваря голям хоризонт за сътрудничество. Стратегията ни за Дунав превръща региона в едно уникално място. Ще се планира инфраструктура, но трябва да градим устойчива зелена икономика на базата на интегриран подход. Не става въпрос само за зелен растеж, а за растеж изобщо. Всички ние трябва да си дадем сметка, че имаме шанс, който може да пропилеем. Промяната зависи от всеки един от нас с отговорно отношение към природата ни", каза още президентът.

Подкрепям създаването на широка платформа, на която общественици, бизнес лидери да се обедният заедно за ресурсно ефективна икономика, заяви още той.

„Постигането на ресурсна обезпеченост е сред най-важните неща. Заставам зад този стратегически приоритет на България. Въпреки разрасналата се криза, като че ли не сме успели да научим уроците си. Ресурсната неефективност не започва от един или друг, тя започва от всякъде - от начина, по който караме автомобила си, начина, по който управляваме автомобила си", заяви държавният глава.

„За да достигнем успех, са ни нужни реформи във всички сектори - количество - не, качество - да. Необходим е фокус върху качеството. Фактите сочат, че България е най-енергоемка в Европа. Преминаване към енергийната ефективност има големи ползи и всички ние се убедихме в това, тя ни прави енергийно независими и конкуретноспособни", посочи президентът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 5067 |24.06.2013 БСП: Кукловоди мътят водата на справедливите протести . 98| 6120 |24.06.2013 Президентът: Сидеров да отговаря за етиката е не по-малък скандал от този с Пеевски . 0| 5019 |21.06.2013 Спират водата на места в София . 98| 7531 |20.06.2013 Президентът: Кризата се задълбочава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads