Реклама / Ads
3| 2257 |09.09.2024 НОВИНИ

Президентът Радев и японският председател Нукага обсъждат директни полети София - Токио

.
Източник: Президенството
Президентът Румен Радев изрази благодарност към Япония за подкрепата в демократичния преход на България и за усилията за укрепване на институциите, културата и образованието у нас.
 

Тази тема бе акцент по време на срещата с председателя на Камарата на представителите на японския парламент Фукуширо Нукага, който е на официално посещение в България. Обсъдена бе и възможността за откриване на директна самолетна линия между София и Токио, която ще допринесе за допълнително задълбочаване на двустранните отношения.

 

На срещата в Президентството бяха разгледани възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в области от взаимен интерес, като иновации, информационни технологии, наука и образование. Акцент беше поставен върху привличането на повече японски инвестиции, разширяване на икономическото сътрудничество и насърчаване на туристическия обмен.

 

Радев и Нукага подчертаха, че активният политически диалог през последните години е създал важна основа за позитивното развитие на двустранните отношения. Президентът отбеляза, че Япония е приоритетен и сходномислещ партньор на България в региона на Източна Азия и изрази увереност в потенциала за разширяване на сътрудничеството между двете държави.

 

Бяха обсъдени и добрите условия за инвестиции в България, от които японският бизнес може да се възползва, с достъп до останалите европейски държави. Перспективни сфери за сътрудничество включват енергетиката, електрониката, роботиката и автомобилната индустрия, в които България бележи значително развитие. Нукага изтъкна, че България полага усилия да се утвърди като регионален център за високи технологии, с примери като Института за изследвания в областта на изкуствения интелект (INSAIT), с който японската национална изследователска агенция RIKEN развива съвместна дейност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 2266 |09.09.2024 Пламен Димитров, КНСБ: 250 000 работни места остават незаети в България . 2| 2273 |09.09.2024 Внимание: Бонбони с опасни съставки за деца заливат пазарa . 19| 2345 |09.09.2024 Шествие по случай 80-годишнината от кървавия преврат на 9-ти септември, 1944 г. . 14| 2261 |09.09.2024 Изпълнителното бюро на БСП: Няма да допуснем 133-годишната партия да бъде открадната от няколко човека

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads