Реклама / Ads

11| 27394 |22.12.2021 НОВИНИ

Президентът Радев към КРИБ на Домусчиев: Надявам се опитите на държавен рекет върху бизнеса да са вече история

.
Надявам се, че с работата на двете служебни правителства всякакви опити на държавен рекет върху бизнеса са вече история, заяви президентът Румен Радев. Той подчерта, че е важно българските и чуждестранните инвеститори да са спокойни за сигурността на своята собственост и да развиват дейност в предвидима среда.

Възстановяването на доверието между бизнеса и държавата е първостепенна и неотложна задача и условие за действителен икономически растеж, посочи президентът Радев на срещата по инициатива на работодателската организация, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.


Необходима е дългосрочна стратегия за предвидима икономическа и пазарна среда в България, така че да се създадат добри условия за развитие и повишаване на конкурентоспособността на българския бизнес, както и за привличане на чуждестранни инвеститори. Това заяви президентът Румен Радев, който прие днес на „Дондуков“ 2 представители на ръководството на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Срещата се състоя по инициатива на работодателската организация, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.


По време на разговора бяха обсъдени механизми за защитата за бизнеса предвид високите цени на електричеството. Сред темите на срещата бяха и начините за подобряването на бизнес климата у нас, мерки за въвеждането на иновации и дигитализация, стимули за насърчаването на инвестициите.


Държавният глава посочи, че в диалог с бизнеса трябва да се разработи стратегия за развитието на икономическата среда у нас, която да обхваща намаляване на бюрократичния натиск върху предприемачеството, предвидима законова рамка, трансформация на образователната система с цел придобиване на знания и умения, необходими за професионална реализация и въвеждане на дигитализацията. Президентът изтъкна и значението на Плана за възстановяване и устойчивост като инструмент за стимулиране на иновативните решения и технологии за развитие на бизнеса. За целта са необходими ясни критерии, които да гарантират ефективното използване на средствата, посочи Румен Радев.

 

От КРИБ изтъкнаха необходимостта от държавни политики в подкрепа на социално отговорното поведение на бизнеса и на запазването на работни места особено предвид усложненията, свързани с пандемията. Работодателската организация е разработила предложения с мерки за бизнеса във връзка с високите цени на електричеството, част от които представи по време на срещата. Участниците в срещата бяха единодушни, че регулярният и конструктивен диалог между бизнеса и институциите е предпоставка за подобряване на икономическата среда и инвестициите в България, както и за постигане на устойчив икономически растеж.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 2555 |21.12.2021 Радев: Възстановяването на доверието между бизнеса и държавата е неотложна задача . 0| 2993 |21.12.2021 Президентът удостои с висши държавни отличия изявени български творци . 3| 2740 |21.12.2021 МОН награди младежите, спасили хора от горящия дом в Рояк. Радев им връчи почетен знак . 4| 3710 |20.12.2021 Радев към Мицотакис: Договорите с България и Гърция да се включат в преговорната рамка на РСМ с ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ