Реклама / Ads
18| 2861 |12.04.2023 НОВИНИ

Президентът Радев открито се дистанцира от САЩ за отечествените МиГ-29

.
МиГ - 29
Ако ние бяхме предлагали българските изтребители МиГ-29, те сега щяха да са в Украйна, заедно със самолетите МиГ-29 на Полша и Словакия. Това заяви президентът Румен Радев в кулоарите на парламента на въпрос относно появилата се информация в медиите, че България е изразила готовност да дари изтребители на Украйна. Словакия и Полша започнаха да доставят съветски изтребители МиГ-29 на Киев съответно в края на март и началото на април.
 

"Не само, че не ги предлагаме, но нашите летци продължават и да летят, и да дежурят на своите МиГ-29, и правим всичко възможно те да бъдат ремонтирани", добавя държавният глава.


Само преди дни бе обявено, че България е предложила преди два месеца да даде бъзвезмездно своите изтребители МиГ-29. Твърдението дойде от CNN , като се позовава на свръхсекретен доклад на Пентагона, който е бил част от изтеклите онлайн документи


Докато управлява служебното правителство, България няма да предостави на Украйна нито изтребители, нито зенитно-ракетни комплекси, нито танкове, нито бронетранспортьори. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти при участието си в в конференцията


"На 23 февруари България изрази готовност да дари своята флотилия от изтребители МиГ-29 на Украйна", пише в доклада. В документа това е оценено като предизвикателство, тъй като би оставило България без изтребители, за да изпълнява мисиите си за охрана на въздушното пространство, докато не бъдат доставени произведените в САЩ F-16, "което е след поне година“.


На практика със сегашните си изявления, президентът прави опит да се дистанцира от изложената позиция на САЩ.


В същият ден на появата на американските твърдения и след 5-часово мислене, накрая МО излезе с официално съобщение. по темата, което не отричаше така крайно, както президента, твърденията на CNN и Пентагона.


В него се твърдеше, че "Министерството на отбраната не е провеждало разговори за безвъзмездно предоставяне на български изтребители МиГ-29 на Украйна" както и, че "подобно решение би довело до дефицит от способности, което е в противоречие с Конституцията на България и Закона за отбраната и въоръжените сили".


България е предложила преди два месеца да даде бъзвезмездно своите изтребители МиГ-29, твърди CNN , като се позовава на свръхсекретен доклад на Пентагона, който е бил част от изтеклите онлайн документи "На 23 февруари България изрази готовност да дари своята

 

В същото време обаче се отбелязваше, че в "изпълнение на решението на Народното събрание от края на 2022 г. Министерството на отбраната последователно проведе разговори за възможностите за реализиране на т.нар. „триъгълни сделки“, за замяна на част от наличното въоръжение със съвместимо такова от съюзни държави, без да се допуска загуба на способности".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2686 |12.04.2023 Президентът: Ако не се избере председател, ще се блокира връчването на мандата . 4| 2611 |12.04.2023 Нинова скастри Радев. Не чул БСП за бюджета и сега трябвало да слуша Борисов . 12| 2550 |12.04.2023 Радев: Европейското бъдеще няма да постигнем с лозунги и заклинания, а с действия . 0| 2525 |12.04.2023 Консултации още следващата седмица? Радев: Всичко е възможно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads