Реклама / Ads
60| 11230 |12.01.2021 ПОЛИТИКА

В президентството: Караянчева сравни Радев с Тръмп - оспорвал вота

.
Президентът Радев оспорва резултатите от вота без изборите да са се провели. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на разговорите с президента. Тя сравни държавния глава с президентът на САЩ Доналд Тръмп, защото и двамата подкопават доверието в изборите.
 

В последните месеци в публичното пространство се насажда мнение, че изборите ще бъдат манипулирани... Внушенията, че правейки изборите, ГЕРБ ще манипулира изборите, ще ги купи, бие по авторитета на институциите. Господин президент, и вие участвате в това, каза председателят на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ. Според нея Радев кани на консултации партии без шанс да влязат в парламента, които още от сега обявяват, че изборите са нечестни, което е внушения.

 

Караянчева подчерта, че изборите не се правят от ГЕРБ, защото президентските през 2016 година са били спечелени от двойката, подкрепена от БСП.

 

Парламентът има мандат до 26 март и могат да бъдат направени промени в Изборния кодекс. Имаме практика да променяме закон в рамките на една седмица, посочи Караянчева.

 

Нека уважаваме останалите партии, все пак и през 2007 година ГЕРБ за първи път се явява на избори. Цветан Цветанов ми сподели, че подмяна на вота има, явно той изхожда от личен опит, докато все още беше в ГЕРБ. Това почерта президентът Румен Радев, отговаряйки на Цвета Караянчева.

 

Той уточни, че не е нужно да го убеждават, че един закон може да бъде приет за една седмица и добави, че и преди е налагал вето на подобни законопроекти.

 

Трябва да се повиши доверието в предстоящите избори, това изисква диалог и консенсус. Присъствието ви тук, като управляваща партия, е изключително важно. Добре дошли! Това ще гарантира вота и здравето на българските граждани", обърна се Румен Радев към председателят на НС Цвета Караянчева, вицепремиерът Томислав Дончев и останалите представители на ГЕРБ.

 

Президентът бе категоричен, че той не дели партиите на системни и на такива, който сега прохождат. "Все някога и вие сте били на избори за първи път", каза той, обръщайки се към Караянчева.


Радев започва консултации с парламентарно представени партии

"Когато казвам легитимност, то аз винаги имам предвид следващия парламент. Защото иначе можем да поставим България в една много нестабилна ситуация. Това няма да е добре за страната ни. Трябва да изберем следващо правителство с възможно най-много гласове", категоричен бе още той.

 

"Политическа отговорност е да се гарантира всеки един глас на българските граждани, независимо къде се намират", смята държавният глава.

 

Най-важното на тези избори е осигуряването на здравна сигурност на гласоподавателите. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова по време на консултациите за следващите избори с президента Румен Радев.

 

Тя потвърди, че Изборният кодекс ще бъде променен, но само заради необходимите противоепидемични мерки в секциите.

 

Според вицепремиера Томислав Дончев нито гласуването по пощата, нито дистанционното гласуване могат да бъдат организирани за два месеца. По думите му това ще доведе до най-лошия вариант - да няма доверие в изборния процес. Като авантюри той определи и идеите за гласуване от колата и на открито.


Да сблъскаме 60 или 70 хил. души изборна администрация с вируса, като вкараме карантинираните да гласуват в часови пояс в секциите, е опасно. Изборните администрации могат да се справят с мобилни секции. Една от тях може да обслужва от 35 до 50 адреса, обяви Томислав Дончев.


Според Румен Радев има технологично време да се реши проблемът с гласуването на българите зад граница и предложенията не трябва да се отхвърлят като екзотика.


Държавният глава призова на наблюдатели и застъпници да се даде законодателна възможност да заснемат с мобилните си телефони процеса на отваряне на урните, броене на бюлетините и попълването на протоколите. Той каза още, че партиите искат справедливо разпределено време в медиите.




 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 9440 |05.11.2020 ДПС дава последен шанс за ГЕРБ да свали доверие от Цвета Караянчева . 14| 11587 |07.08.2020 Проф. Ал. Маринов от президентството: Дълбоко се съмнявам, че решението за акция е на СДВР . 14| 9204 |11.05.2020 Малтийски посланик сравни Меркел с Хитлер, подава оставка . 7| 5673 |12.03.2020 Караянчева не разреши свободното движение на медиите по кулоарите в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads