Реклама / Ads
6| 4063 |08.10.2020 НОВИНИ

Депутатите отхвърлиха президентското вето

.
днешното пленарно заседание Източник: БГНЕС
Очакван развой - със 124 гласа “за“, 89 “против“ и без “въздържал се“ депутатите в българския парламент отхвърлиха ветото на президента по Изборния кодекс.
 

Държавният глава Румен Радев оспори опитът да се въведе смесена система за гласуване и решението от страна на законодателя ЦИК да отговаря за това дали машините да бъдат наети или купени. Според Радев смесената система не гарантира прозрачни избори, а напротив - с хартиени бюлетини се създават предпоставки за манипулации. Държавният глава изрази несъгласие и с възможността да се провеждат референдуми и по въпроси от компетентността на Велико народно събрание.

 

Ветото на президента бе обсъждано в пленарна зала в продължение на два часа. В подкрепа на позицията на държавния глава се обявиха БСП и ДПС. ГЕРБ и коалиционните им партньори в лицето на “Обединени патриоти” дадоха сериозна заявка, че ще отхвърлят ветото. Мотивът им - гражданите ще имат правото да избират.

 

"Може би трябва още веднъж да повторим от трибуната, че въвеждането на хартиената бюлетина е по желание на избирателите. Защото аз мога да кажа, че в офиса на ГЕРБ в Кърджали идват много избиратели на БСП и казват: Г-жо Караянчева, вразумете ги тези нашите, защото ние не искаме машини. Защото това, което те ни предлагат, нас ни притеснява”, заяви председателят на НС Цвета Караянчева.

 

Манипулациите пък били поредната мантра, повтаряна от трибуната. Опозицията търсила причина за загубата на изборите.

 

Вчера мнозинството в правната парламентарна комисия отхвърли ветото на президента върху част от промените в Изборния кодекс. В подкрепа на възраженията на Румен Радев се обявиха представителите на БСП и на ДПС.

 

По-късно днес правната парламентарна комисия ще изслуша единствения номиниран за председател на Централната избирателна комисия Александър Андреев - в момента говорител на ЦИК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5915 |01.10.2020 Депутатите прекръстиха празника 24 май . 18| 5221 |30.09.2020 Парламентът отхвърли президентското вето за „кариерните бонуси“ във ВСС . 2| 4662 |30.09.2020 Депутатите гласуват по ветото на президента върху Закона за съдебната власт . 8| 5404 |25.09.2020 Петиция зове: Върнете достъпа на журналистите до депутатите в НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads