Реклама / Ads
36| 8748 |10.10.2020 НОВИНИ

Прф. Иво Христов: Налице e пасивност на огромната маса от българското население

.
Прф. Иво Христов
Огромни маси от населението стоят в пасивна позиция и чакат да видят какво ще стане. Активните малцинства са тези, които променят и движат света. Иначе е налице социална пасивност на огромната маса от българското население, отчужденост от каквато и да била публична работа.
 

Това каза пред БНР депутатът от БСП проф. Иво Христов, който сподели, че няма илюзии за реалната ефективност на протестите. Припомняме, че през изминалата седмица негово изказване пред бТВ стана повод младежката организация на ГЕРБ да поиска той да напусне Народното събрание.

 

„Символното значение на резолюцията на Европейския парламент за България е, че вече не може да се разчита на ресурса, че управляващият у нас режим представлява Европа в София… Европейският съюз се намира в тежка криза и бъдещето му е нерадостно“, каза още той.

 

По думите му „фактът, че българската държава е създадена с решаващата роля на Русия създава комплекс на малоценност, че генералните проблеми на българското бъдеще следва да се решават отвън, а не са функция на нашата устременост“.

 

„Това е лош отпечатък върху нашето поведение и той блокира потенциала на българите сами да решават собствените си проблеми“, каза още депутатът.

 

„Проблемът не е в това кой ще спечели изборите в САЩ, проблемът е, че който и да спечели, няма никакво значение. Америка тепърва ще сърба горчивата чаша на жестокото вътрешно раздвоение на американското общество, а това неминуемо ще рефлектира в глобален мащаб." , допълни проф. Христов.

"България е в процепа между геополитическите светове. А се намираме в едно от най-лошите си състояния – политическо, икономическо, ментално“, каза още той.

 

Проф. Иво Христов подчерта, че Турция никога не се е отказвала от своите икономически, социални и властови форми на контрол върху бившата османска периферия.

„На турските елити никак не им е чужда мисълта, че рано или късно Румелия ще им падне като зряла ябълка в краката… Там се работи методично, грамотно в това направление. Ние чакаме, както винаги сме чакали, някой друг да дойде да ни оправи“.


Според проф. Христов БСП може да спечели следващите избори, ако те са честни. По думите му по-важният въпрос е какво следва след това.

"Какъвто ти е народът, такива са ти политиците. Кой създаде питателната среда с мълчание, със страхливост, с глупост, с мързел?“, попита риторично професорът.





Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5833 |06.10.2020 Евродепутатът Иво Христов: Брюксел призна, че демокрацията ни е в криза . 27| 10503 |06.10.2020 Проф. Иво Христов: Дебатът в ЕП бе много пара в свирката . 19| 7485 |30.09.2020 Иво Христов: Президентът нарече проблемите с истинските им имена . 13| 8649 |24.09.2020 Проф. Иво Христов: Усеща се, че времето на Борисов минава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads