Реклама / Ads
1| 4899 |31.10.2014 НОВИНИ

НС прие Доклада на бюджетната комисия за банковите институции

.
НС прие Доклада на бюджетната комисия за банковите институции, след редакция. Гласуването бе анблок на трите точки от решението на комисията, а от общо 168 народни представители, 132 гласуваха „за”, 35 „против”, един „въздържал се”.
 
След редакция от страна на Менда Стоянова точка едно гласи: Министерски съвет следва да подготви и да внесе в Народното събрание предложения за изменение в пълно съответствие с правото на ЕС на законите в областта на банковото дело, включително на Закона на Българската народна банка, Закона за кредитните институции, Закона за гарантиране на влоговете, информира Фокус.

Във втора точка се посочва Народното събрание да приеме законодателни промени, осигуряващи незабавно изплащане на гарантираните депозити при условията в правото на Европейския съюз. Трета точка, която предизвика спор в пленарна зала, отпадна. С четвъртата точка, станала трета, се препоръчва на БНБ да сключи договор с международно юридическо лице, притежаващо опит в банковата дейност, което да проследи извършените от акционерите и администраторите на банката, както и на свързаните с тях лица операции с активи, имущество, финансови инструменти и парични трансфери. Лидерът на ПП ГЕРБ, Бойко Борисов коментира, че са имали най-добри намерения за това да се опитат да оздравят КТБ, но след представена информация от гуверньорът на банката - Иван Искров е станало ясно, че тя не е в тежко, а на практика в много тежко положение. Борисов допълни, че цялото решение на бюджетната комисия е изгубило своя смисъл. Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова коментира, че трябва да се осигури изплащането на гарантираните влогове на депозити и фирми, като според нея това реално може да се случи до месец ноември.

Стоянова допълни, че са имали желание да дадат последна възможност за спасяването на КТБ от потенциални инвеститори, както и да се даде шанс на негарантираните вложители. Тя обясни, че се е оказало, че този шанс го няма. Служебният министър на финансите Румен Порожанов коментира, че казусът КТБ ще нанесе тежки поражения върху икономиката и публичните финанси. Той предложи следващата седмица на заседание на временната бюджетна комисия в парламента да бъдат обсъдени всички ефекти, които се очакват в бъдеще.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4913 |31.10.2014 Депутатите приеха доклада за КТБ . 17| 5091 |30.10.2014 Проф. Вучева: Проблемът с КТБ може да се реши, въпреки доклада . 1| 4662 |27.10.2014 Приеха "ан блок" 8 зам.- шефове на парламента . 4| 5606 |20.10.2014 Представят доклада за КТБ днес?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads