Реклама / Ads
2| 4450 |24.03.2015 НОВИНИ

Радан Кънев: Да се изслуша надзорният съвет на КТБ

.
Радан Кънев
Да се изслуша надзорният съвет на КТБ. За това настоя Радан Кънев от РБ по време на изслушването на гуверньора Иван Искров в парламента, предаде екип на Фрог нюз. Така ще се разберат пропуските на БНБ. Ако приемем, че одитните доклади са недостъпни заради прокуратурата, тогава ще направим заседанията закрити. Иначе, ако пропуснем тази възможност, всичко, което правим ще бъде харчене на бюджета и радване на камерите, каза той. Предложението му беше подкрепено от Йордан Цонев от ДПС.
 

Радан Кънев напусна заседанието по средата на заседанието. Пред депутатите от комисията Иван Искров се оправдаваше през цялото време: Това, което сме извършили, е че се опитахме да направим всичко възможно КТБ да бъде отворена, да намерим решение по европейски модел. Политическите сили тогава и държавният глава не постигнаха консенсус по предложените мерки.  Иван Искров, целият му екип, квесторите на БНБ и представители на трите одиторски фирми дойдоха в Народното събрание по настояване на депутататите от комисията.

 

Според Искров за 11 години КТБ никога не е била посочвана като банка с проблеми. Той побърза да уточни, че не може да предостави на депутатите основна част от поисканата от тях информация, тъй като тя е обект и на банкова, и на следствена тайна, но вече е предадена на прокуратурата.

 

Според нас малко позакъсня тази комисия, ние я поискахме още в първия ден от функционирането на 43-тото Народно събрание. Тогава имаше временна комисия по бюджет и финанси, получи се някаква форма на разпит на присъстващите, не влязохме в задълбочена дискусия, а стана нескопосан опит за законови промени, целящи защита на мажоритарния собственик, не пропусна да отправи и критика към присъстващите гуверньорът на БНБ.  Пред депутатите Искров настоя да се разграничат периодите от 2009 г. до 20 юни 2014 г., когато КТБ е работила като нормална търговска банка, и съответно след тази дата, когато е била поставена под специален надзор.

 

Шефът на БНБ побърза да очертае правомощията на ръководената от него институция по казуса - след поставяне на КТБ под специален надзор БНБ е могла единствено да разпореди назначаване на квестори, на отчети, задължителни предписания, както и отнемане на лиценз. По думите му работата преминала през оценка на активите, осчетоводяване на оценките, по-нататък след изчисляването на капитала дошло и отнемане лиценза.

Почти всички депозити с малки изключения вече са изплатени, няма напрежение в банковата система, тя работи спокойно, побърза да гарантира управителят на БНБ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4504 |24.03.2015 П. Кънев: Няма смисъл от отработване в събота . 19| 5623 |23.03.2015 Петър Кънев: Има забрана на руснаци да летуват у нас . 30| 6620 |16.03.2015 Кънев: ДПС си изпускат нервите, когато си тръгват техни хора от властта . 9| 4241 |14.03.2015 Радан Кънев иска независима антикорупционна прокуратура

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads