Реклама / Ads

0| 3445 |18.09.2019

Промени в Закона за борба с трафика на хора - ето какви

.
Източник: БГНЕС
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за борба с трафика на хора със 122 гласа ”за”, 1 - ”против”, и 5 - ”въздържал се”.

Измененията са породени от необходимостта от ефективно прилагане на Конвенцията на Съвета на Европа за борба с трафика на хора, която въвежда минимални национални стандарти и механизми за третиране на жертвите на трафик на хора, както и за оказване на подкрепа и закрила, съобщава novini.bg.

 

Със законопроекта се гарантира период за възстановяване и размисъл, който се предоставя на жертвите на трафик на хора за първоначално възстановяване след травмата, за прекъсване на връзките с трафикантите, както и за вземане на съзнателно и информирано решение дали да съдействат за наказателното преследване на извършителя.

 

С измененията се създава възможност за откриване на специализирани приюти за последваща реинтеграция, както и за осигуряване на безплатна правна помощ и подходяща езикова помощ на жертвите на трафик. Увеличава се срокът за настаняване на тези хора в приюти за временно пребиваване, като се въвежда минимален срок от 30 дни и се създава възможност за продължаване на срока на настаняването по предложение на съответния приют.

 

Със законопроекта се определя статутът на Националната комисия за борба с трафика на хора като национален орган за докладване по смисъла на чл. 19 от Директива 2011/36/ЕС на ЕС относно предотвратяването и борбата с трафика на хора и защитата на жертвите от него. Създава се законодателна възможност за назначаване на секретари на местните комисии за борба с трафика на хора и се променят органите, задължени да предприемат мерки за закрила на деца - жертви на трафик на хора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Димитър Делчев: Манолова може да промени управлението на София 6| 3701 |16.09.2019 . Калоян Паргов: Целта е да променим политиката на управление в София, а не да я оцветяваме 1| 3637 |15.09.2019 . Соня Колтуклиева: Не наричайте политическия си интерес “борба за защита на свободата на словото”! 5| 4836 |13.09.2019 . Акад. Георги Марков: Борбата срещу рубладжиите започва при Стамболов 9| 5112 |12.09.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ