Реклама / Ads
Frognews
0| 2917 |06.12.2018

Приеха Закона за личната помощ

.
Народното събрание
Парламентът прие Закона за личната помощ на второ четене. Той влиза в сила от 1 януари 2019 г. Законопроектът е част от пакета законодателство за хората с увреждания.

От 1 януари 2019 г. влиза всила приетия вече Закона за личната помощ. Законопроектът е част от пакета законодателство за хората с увреждания, което предизвика продължителни протести на майките на деца с увреждания.

 

Законът за личната помощ е законът за бъдещето на децата ни. Това означава, че децата ни ще ги има, когато нас ни няма. Това заяви на брифинг в Народното събрание Вера Иванова - една от протестиращите майки от инициативата "Системата ни убива", след като днес депутатите единодушно приеха на второ четене новия закон, съобщава БТА.


Законът е за всички хора с тежки увреждания, които са сами и нямат никаква подкрепа. Това е механизъм, чрез който нашите деца и хората с увреждания имат бъдеще, каза Иванова. Реформата започва и гражданско общество в България има, каза Мая Стоицева от инициативата.

 

В приетия днес Закон за личната помощ се дефинира и понятието лична помощ като механизъм за подкрепа на лица с увреждания за упражняване на правата им, за пълноценно участие в обществото, за извършване на дейности, отговарящи на индивидуалните им потребности от личен, домашен или социален характер.

 

Съгласно приетите текстове доставчикът на личната помощ по закона е общината. Парламентът реши общините да могат да преотстъпват дейностите по предоставяне на лична помощ. Това може да стане като кметът на общината с договор възложи дейностите на доставчиците на лична помощ на български физическа лица, регистрирани по Търговския закон за юридически лица и на физически лица, извършващи търговска дейност. Депутатите отхвърлиха предложението на БСП тези услуги да могат да се преотстъпват след решение на Общинския съвет. Съгласно приетите текстове изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане планира, разпределя, контролира и отчита средствата за финансиране на личната помощ.

 

Законопроектът беше разработен от екипа на омбудсмана Мая Манолова при съобразяване на исканията и нуждите на протестиращите майки на деца с увреждания.

 

Днес е последният ден на палатковия лагер пред парламента. Протестът ще продължи през януари пред Министерството на здравеопазването, тъй като имаме още работа за вършене, докато не се случи реформата в ТЕЛК такава, каквато е в цяла Европа, обясни Вера Иванова.


Майките благодариха на всички, които са ги подкрепяли, както и на всички майки, които са излезли на палаткови лагери в цялата страна. По някой път спорехме, но извоювахме една голяма крачка, реформата започва, каза Стоицева. Специално благодариха на омбудсмана Мая Манолова за това, че е повярвала в тях и е била неотлъчно с тях. Те благодариха и на медиите за отразяването, както и на полицаите, които са охранявали протестите им. Благодарим и на системата, която ни направи толкова устойчиви, колкото сме, каза Димитрина Русева.


След брифинга майките поканиха всички на чай при палатковия лагер пред Народното събрание. На поканата са се отзоваха председателят на парламента Цвета Караянчева, омбудсманът Мая Манолова и депутати, съобщава БТА.

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Законът за личната помощ влиза в пленарна зала на второ четене 1| 2454 |06.12.2018 . Елен Герджиков: Оставката на Крусев е заради нарушаване на Закона за обществените поръчки 5| 3393 |05.12.2018 . Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ за последно в НС 0| 2616 |05.12.2018 . Шествие в София срещу промените в Закона за вероизповеданията 0| 2809 |02.12.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ