Реклама / Ads
3| 3396 |24.02.2023 НОВИНИ

ЕС е приел около четири милиона украински бежанци, 50 хиляди от тях са в България

.
Източник: личен архив
Европейският съюз (ЕС) е приел около четири милиона украински бежанци, около 50 хиляди от тях, са тук в България.
 

Това каза изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за икономиката в интерес на хората Валдис Домбровскис, който посети хуманитарния център на Сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна", предава БТА.

 

Домбровскис изказа благодарност за доброволческата работа на сдружението и се запозна на място с предоставяната от сдружението подкрепа. Домбровскис посочи, че без сдружения като това на "Мати Украйна" подкрепата за украинците нямаше да е възможна. 


Днес се навършва една година от бруталната руска агресия в Украйна. В отговор на тази агресия ЕС и демократичният западен свят застанаха твърдо зад Украйна срещу агресията, предоставяйки подкрепа за Украйна. Сега, една година след началото на войната, е важно да поддържаме курса, да не усещаме умора, да продължаваме подкрепата за Украйна, за да може тя да спечели войната, добави той. 

 

Домбровскис припомни, че съществува финансиране за украинските бежанци, както в Европа, така и в самата Украйна. Важно е да се използва тази възможност и днес разбрах, че са усвоени парите по първия такъв проект, добави Домбровскис. 
Важно е да останем обединени, да останем решителни и да подкрепяме Украйна докато тя победи във войната. 

 

В отговор на въпрос за предоставянето на военна помощ, Домбровскис заяви, че трябва да се предоставят всички видове подкрепа: политическа, финансова, икономическа и военна. 


"Военната подкрепа е изключително важна, доставени са много оръжия, но са нужни боеприпаси и тази подкрепа да бъде постоянна. Затова е съвършено ясно, че колкото повече държави предоставят тази подкрепа, животът на толкова повече украинци ще бъде спасен", каза той.

 

Посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко посочи, че днес, една година след руското нападение над Украйна, е много важно страната да получи подкрепа във всички аспекти - политически, финансов и военен. Победата я виждаме с пълното освобождаване на всички окупирани територии и с възстановяването на европейския континент, каза Москаленко. 

 

Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет (СОС), отбеляза, че Столичната община се е включила в подкрепата за Украйна още в първите дни. Организиран бе транспорт, който да помага за превоз на бежанци в България, веднага бяха организирани места за настаняване в града.

 

Общинския съвет реши да предостави помещение за първия хуманитарен център, каза Георгиев. Той добави, че в този момент хиляди софиянци са откликнали на нуждата от помощ. Наред с това приехме решение за напълно безплатен градски транспорт, което и днес е в сила, добави Георгиев и изтъкна, че са били положени много усилия за грижа за децата и тяхното интегриране в училище. 


Богатият помага с пари, бедният - с труд и нямаше как тази вълна на съпричастност да не активизира институциите. Днес, година по-късно, отвъд политическите спекулации позицията на София е ясна - в подкрепа на храбрия украински народ, против войната и агресията, която отнема живота на хиляди, добави Георгиев. 


Не бива да се свиква с ужаса на войната, каза той и добави, че е важен всеки акт на несъгласие и противопоставяне. Председателят на СОС припомни, че вчера Общинският съвет е приел с мнозинство декларация, с която се отбелязва една година от войната в Украйна. 

 

Олена Коцева, председател на Сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна", разказа, че помещението, в което се намира центърът им, е предоставено безвъзмездно от Столичната община за времето до края на войната.

 

В момента ние плащаме само ток и вода, каза тя. Тя благодари на българите, които по думите ѝ не спират да даряват. Мен ме събудиха в 6:00 часа с думите - ставай, започна пълномощабна война. Скочихме и оттогава не сме спрели. В България закрила получиха 151 хиляди, около петдесет хиляди останаха, разказа Коцева.


Олга от Харков е в центъра от 2 март миналата година.  Дойдох в тази организация на 2 март и до днес сме тук. Има още момичета от Киев, Мариупол и Буча. Момичето от Мариупол се казва Катя, тя дойде най-късно, защото излезе от Мариупул октомври месец миналата година, разказва Олга.

 

Тя по принцип е видяла много неща, които никой не трябва да вижда. Ние украинците знаем, че трябва да живеем сега, че утре може да те няма и затова трябва да сме щастливи. Щастие е, когато семейството е заедно и децата са здрави, добави Олга. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2943 |19.02.2023 Четирима са задържани за трафик на мигранти във Видинско . 0| 3151 |15.02.2023 Четирима загинали при тежка катастрофа край Девня . 15| 3566 |14.02.2023 Каримански и Митева отиват на избори с още четири други партии . 4| 4227 |13.02.2023 Руската примка около Бахмут се затяга

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads