Реклама / Ads
6| 4919 |25.02.2016 НОВИНИ

Прието в НС: Военните ще охраняват границата

.
Народното събрание единодушно разреши армията да има право да охранява държавната ни граница. Депутатите гласуваха промените в Закона за отбраната и въоръжените сили със 137 гласа "за" и нито един "против" и "въздържал се".
 
Армията ще влиза в действие само при извънредни и кризисни ситуации, като ще има ангажимент да съставя тактически планове за реакция при засилен миграционен натиск. Задачите ѝ ще бъдат определяни от Министерски съвет, който ще осигурява средствата за изпълнението им. Досега военните оказваха логистично съдействие на МВР.

"Ако правителството хвърли войниците в калта, ще бъде падение", каза пред журналисти Бойко Ноев, експерт и военен министър в кабинета на СДС и в служебното правителство на Ренета Инджова.

„Пълното единодушие показва, че по този въпрос българските депутати и общество са категорично убедени, че е създадена ситуация, която е по-различна от преди и която налага държавата да мисли по друг начин за разпределението на своите ресурси за сигурност и в частност използване на ресурсите на армията”, убеден е Ноев.

Според него днешното решение на народните представители има историческо значение. За него на първо място трябва да се помисли за човешкия ресурс.

„Твърдим, че можем да изпратим армия на границата веднага, но не можем. Ако днешните управляващи хвърлят войниците в калта, в тези дрипави палатки, както хвърлиха полицаите, ако правителството отново започне да гласува дърва за огрев и да завива войниците с найлони по границата, това ще бъде едно падение за държавата и национално предателство”, категоричен бе Ноев.

"Има постановление на Министерски съвет, което определя, че дейността по охраната на държавната граница е стратегическа дейност. Тя е част от стратегическата инфраструктура на страната", обясни бившият военен министър Ангел Найденов (БСП).

Според него с оглед на всичко онова, което се случва по държавната ни граница с Турция и миграционната вълна, е необходимо да се вземат допълнителни мерки. "Това беше разбирането на народните представители", поясни той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5212 |24.02.2016 8 наши военни ще охраняват турското небе . 2| 4060 |11.12.2015 Путин на военните си: Действайте твърдо в Сирия, унищожавайте целите . 12| 5199 |26.11.2015 Москва спря военните си контакти с Анкара . 5| 4712 |05.11.2015 Военните от Пловдив и региона - солидарни с полицаите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads