Реклама / Ads
3| 3562 |06.12.2020 НОВИНИ

Приключиха теренните проучвания по проект ”Живот на птиците”

.
ЧЕЗ Разпределение и БДЗП набелязаха рисковите за птиците електропроводи
 

За трета поредна година ЧЕЗ Разпределение България и Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/ проведоха теренни проучвания по проект „Живот за птиците“. Чрез тях се получава допълнителна информация за рисковите за птиците електропроводи в западната част на страната.

 

За последната от полевите проучвания година обект на изследване бяха електропроводите в специални защитени зони /СЗЗ/ Рупите, Мелнишки пирамиди, Места, Западен Балкан и Средна гора. От април до ноември полевите експерти обхождаха ежемесечно 122 км рискови за птиците електропроводи, които бяха предварително определени в специален анализ, изготвен от ГИС експерти на ЧЕЗ Разпределение и БДЗП.

 

В проучването влязоха над 20 вида птици, сред които бял щъркел, белоглав лешояд, прел змияр, голям и малък ястреб, обикновен мишелов, черношипа ветрушка, гарван, сива врана, сврака, сойка и др. Предстои данните да бъдат детайлно анализирани и да се пристъпи към обезопасяване на рисковите за птиците електропроводи.

 

Теренни проучвания се провеждаха през първите три години от стартирането на проекта – от 2018 г. досега. Обходени и анализирани през първите две години са ССЗ Свищовско-Беленска низина, Комплекс Беленски острови, Никополско плато, Златията, Места, Славянка, Кресна, Раяновци и Понор. Зоните на конфликт между птиците и електроразпределителната мрежа ще бъдат обезопасявани поетапно. Общо ще бъдат монтирани 4000 предпазни и 3600 маркиращи съоръжения на рискови стълбове, както и 900 платформи за повдигане на щъркелови гнезда.

 

Проект „Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България“ е съфинансиран от програма Life на Европейския съюз. Изпълнението му е естествено продължение на дългосрочната политика на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД и БДЗП за опазването на биологичното разнообразие – защита живота на птиците и осигуряване на възможност за безопасно гнездене. Времетраенето на проекта е 63 месеца от 01.10.2017 г. до 31.12.2022 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4984 |30.06.2020 Приключиха първите дела за изтичането на лични данни срещу НАП . 0| 4389 |20.05.2020 Стартираха теренни проучвания по проект на ЧЕЗ Разпределение за защита живота на птиците . 0| 3872 |05.01.2020 Вторият етап от проучванията по проекта на ЧЕЗ Разпределение за опазване на застрашени птици приключи . 0| 4654 |29.10.2019 Делото КТБ: Прокурорските въпроси към Бисер Лазов приключиха с вадене на жълти листчета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads