Реклама / Ads
0| 3352 |01.02.2023 НОВИНИ

Природозащитници настояват Радев да наложи частично вето на Закона за горите, позволяващ “принудителни сечи”

.
Александър Дунчев
Природозащитни организации, част от коалиция „За да остане природа в България“, призоваха президента Румен Радев да наложи частично вето на промените в Закона за горите, приети на второ четене от Народното събрание на 27-ми януари 2023г. Те се събраха тази сутрин на флашмоб пред президентството, където с издигнати в ръката рисунки на дървета направиха кратко представяне на последствията от изсичането на дървета от хората. Един от присъстващите беше представен като секач с резачка за дърва в ръката.
 

Останаха много притеснителни поправки, които позволяват на изпълнителната власт да извърши всякакви неоправдани сечи, посочи  Добромир Добринов, който е член на „WWF България“.Според Добринов се дава свобода за лесно узаконяване на незаконните сечи. Според коалицията „За да остане природа в България“ приетите изменения, свързани с въвеждане на “план-извлечение”, създават паралелен механизъм за изменение на горскостопанските планове, но без задължителното съобразяване с данните от инвентаризацията на горите и без обществени обсъждания.

 

С посочените промени в закона се въвеждат нови понятия, като “принудителни сечи”, “насоки на стопанисване”, като не са дадени законови дефиниции на тези понятия и това оставя широка врата за свободни интерпретации от изпълнителната власт и заинтересовани лица, смятат природозащитниците. Сред присъстващите на флашмоба беше и депутатът от Продължаваме промяната Александър Дунчев, който е внесъл искане за частично вето на приетите промени, което се подкрепя от коалиция „За да остане природа в България“. Дунчев заяви:  „Това е вето за лицемерието на всички депутати, които гласуват тези лобистки поправки“.

 

Миналата седмица парламентът прие на второ четене промените в Закона за горите. Окончателните текстове обединиха в себе си части от трите първоначално внесени законопроекта – на Десислава Танева от ГЕРБ-СДС, на Иван Иванов от „БСП за България“ и Иван Христанов от Продължаваме промяната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 3501 |27.01.2023 Президентът Радев: Нямам нужда от посредници, ако искам смяна на формата на управление . 0| 4279 |27.01.2023 Депутатите гласуваха ветото на Радев върху Закона за енергетиката . 4| 3215 |26.01.2023 Радев призова ЕС да гарантира спазването на правата и сигурността на българите в РСМ . 16| 3491 |26.01.2023 Слави Трифонов: Президентът Радев няма нищо общо с референдума на ИТН, отиваме на избори сами

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads