Реклама / Ads
1| 4112 |19.10.2023 НОВИНИ

ЕС присъди наградата „Сахаров“ на Махса Амини

.
Източник: БГНЕС
Европейският парламент присъди най-голямата награда на ЕС за права - наградата "Сахаров" - на Махса Амини, която почина в ирански арест, и на движението "Жена, живот, свобода", което нейната смърт предизвика, предаде АФП.
 

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта, връчена за първи път през 1988 г. на Нелсън Мандела и Анатолий Марченко, е най-високото отличие, присъждано от Европейския съюз за дейност в областта на правата на човека. Тя е жест на признание за лица, групи и организации, които имат изключителен принос за защитата на свободата на мисълта.


"Бруталното убийство на 22-годишната Джина Махса Амини беляза повратна точка. То предизвика движение, водено от жени, което влиза в историята", заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, като използва кюрдското име на Амини при обявяването на наградата.
Мецола добави, че трислойният лозунг на движението е "обединяващ вик за всички, които се борят за равенство, за достойнство и за свобода в Иран".
Обявяването на наградата на ЕС става две седмици след като Нобеловата награда за мир беше присъдена на лишената от свобода иранска правозащитничка Наргес Мохамади.


Амини умря на 22-годишна възраст на 16 септември 2022 г., задържана от иранската религиозна полиция за предполагаемо нарушаване на строгите правила за обличане на жените в ислямската република.


Семейството и поддръжниците ѝ твърдят, че тя е била убита. Иранските власти твърдят, че тя е починала в ареста от неразкрито досега заболяване.
Смъртта ѝ предизвика масови протести в Иран.


Тя породи и световно движение, известно като "Жена, живот, свобода", което призовава за прекратяване на налагането на забрадка на всички жени в Иран и за прекратяване на управлението на мюсюлманското духовенство в Техеран.


Иранските сили за сигурност се разправиха с протестите в страната, убивайки стотици хора, и екзекутираха десетки за предполагаемо участие в това, което официалните лица нарекоха "бунтове".


Тази седмица те вкарали в затвора адвоката на Амини, Салех Никбахт, за една година за "пропаганда", след неговия изказа пред медиите за случая на Амини.


.

Много ирански жени продължават да се противопоставят на правителствения указ за облеклото, като свалят забрадките си на обществени места.


Противопоставяне на иранските духовници


Кампанията "Жена, живот, свобода" продължава в градове по целия свят, като често се провеждат демонстрации, на които снимката на Амини е издигната нагоре.


Нобеловата награда за мир на Мохамади е признание за борбата ѝ срещу задължителната забрадка в Иран и срещу потисничеството на жените в страната.


Заедно двете награди насочват вниманието към наказанията на иранските власти спрямо жените, които не спазват забраната за носене на забрадка, което се разглежда и от двете страни като неподчинение на самата система на управление на ислямската република.

 





Амини и движението "Жена, свобода, живот" бяха подкрепени от трите основни политически групи в Европейския парламент, което ги направи фаворити много преди обявяването на носителя на наградата "Сахаров".


Другите две номинации в краткия списък, подкрепени от по-малки групи, бяха на никарагуанските правозащитници Вилма Нунес де Ескорсия и епископ Роландо Хосе Алварес Лагос, както и на три жени, водещи кампании за правата на абортите - Юстина Виджинска от Полша, Морена Ерера от Салвадор и Колин Макниколас от САЩ.


Милиардерът Елон Мъск беше предложен в първоначалния кръг от крайнодясна група в парламента, но не успя да влезе в краткия списък.
Наградата "Сахаров", която се присъжда в размер на 50 000 евро (53 000 долара), ще бъде връчена на церемония в Европейския парламент на 13 декември. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4293 |19.10.2023 Нетаняху към Сунак: "Хамас" са новите нацисти . 1| 4007 |19.10.2023 Бени Ганц: Войната с палестинското движение ”Хамас” ще отнеме месеци . 1| 4633 |19.10.2023 ЕП одобри резолюцията, осъждаща нападението в Банска, при което беше убит сержант Африм Бунджаку . 1| 4470 |19.10.2023 Одобряването на България и Румъния за Шенген може да бъде през декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads