Реклама / Ads
0| 2687 |11.09.2022 НОВИНИ

Присъствено започва учебната година. Няма да има дървена ваканция заради COVID-19

.
Учебната година ще започне присъствено, искам така и да остане, а така трябва и да продължи. От огромно значение за образователния процес е присъствената форма на обучение.
 

Това заяви пред Българското национално радио служебният просветен министър проф. Сашо Пенов. 

 

Той посочи още, че МОН и здравното министерство да приели общо решение да няма прекъсване на цялостния учебен процес заради COVID-19. При случай на заболели ученици в конкретна паралелка ще се преминава към дистанционно обучение на самата паралелка, не на цялото учебно заведение. 

 

Пенов бе категоричен, че "цялата изпълнителна власт ще направи всичко възможно, за да не се стигне до т.нар. дървени ваканции":


"Съществуват взаимоотношения между самите разпоредители с бюджет, които при преценка на конкретната ситуация в конкретните училища могат да намерят механизми, които да допринесат до това да се предприемат мерки, които да доведат до това да не се затварят училища заради липса на отопление", посочи просветният министър.


"Училищата разполагат със значително количество техника - компютри, електронни дъски и т.н., няма недостиг. Много е важно да се продължи дейността по механизма на обхват на учениците, да се полагат всички грижи, за да могат всички деца, които подлежат на образование, да бъдат обхванати. Все повече деца са обхванати от механизма, това е дейност, която е съвместна на МОН с МВР и Министерството на труда и социалната политика. В момента са сформирани 1222 екипа за обхват, в които участват 18 244 души", подчерта служебният министър на образованието.

 

По думите на проф. Пенов няма недостиг на учители, обявените свободни места в регионалните управления на образованието трябва да са зети до 15 септември.

 

"Сега в 448 училища и детски градини се търсят учители и персонал. ... Става въпрос понякога и за движение на учители от едно място- на друго. По някои предмети има недостатъчно учители - математика, чужди езици и информационни технологии", допълни министър Пенов.

 

По думите му в МОН има събрана информация за начините на отопление на училищата в страната, за да може при направата на разчети да се знае какви механизми са необходими, за да се осигурят недостигащите финансови средства за отоплението им.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2670 |10.09.2022 Здравният министър Меджидиев: Учебната година започва без маски и тестове за децата . 0| 26205 |08.09.2022 Трайчо Трайков: Ножът опря до кокала, политиките на Европа започват да стават адекватни . 0| 2595 |08.09.2022 От днес започват проверки за незаконна сеч в горите в Карловско . 0| 2715 |05.09.2022 „На Х 2 вОди“ – започва подкастът на „Софийска вода“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads