Реклама / Ads
1| 3247 |25.08.2021 НОВИНИ

Още 3 месеца извънредна епидемична обстановка у нас заради нова пандемична вълна

.
д-р Стойчо Кацаров
Удължават с още 3 месеца извънредната епидемична обстановка у нас. Това решение взе правителството по предложение на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Основанията за това са, че страната ни навлиза в нова пандемична вълна.
 

„Регистрираме ръст на броя на заразените и този на хоспитализациите. Срокът от три месеца се обосновава с това, че средната продължителност на една пандемична вълна и в други страни е около два месеца – два месеца и половина“, обясни Кацаров.

 

„Взима се предвид и особената политическа ситуация, в която страната ни се намира в момента и неяснотите около това колко време ще продължи да работи сегашното Народно събрание и ще се състави ли правителство“, уточни той.

 

От думите му стана ясно още, че ще се предприемат и мерки за граничен контрол.

 

Четвъртък до обяд най-късно ще бъдат качени насоките за действия в училищната и предучилищната мрежа в епидемична среда.

 

„Тези насоки са с отчетени препоръки на Министерството на здравеопазването и са обсъдени детайлно в отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в нашата система, така че имаме пълно съгласие на всички отговорни страни“, каза от своя страна служебният просветен министър Николай Денков.

 

По думите му в обществото има най-различни искания, които са противоречиви, но задължение на Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването е да намерят правилния баланс, при който има максимално присъствено обучение с минимален риск за здравето на учителите и децата в системата.

 

Много важна промяна спрямо миналата година е възможността решенията да се взимат на локално ниво в зависимост от това каква е конкретната ситуация в дадено училище, паралелка, град или област.

 

„Създаден е механизъм за координация, при която затварянето на паралелка, училище или няколко училища в град се осъществява от здравните власти, а наше задължение е да осигурим съответното електронно обучение“, отбеляза проф. Денков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3033 |24.08.2021 Извънредна виртуална среща ще проведе Г-7 заради Афганистан . 12| 5685 |15.08.2021 Николай Хаджигенов: 13 месеца издирвахме дисковете с полицейско насилие, намерихме ги в СДВР . 3| 3079 |05.08.2021 На всеки три месеца Гешев е длъжен да се явява пред Комисията по правни въпроси . 1| 3610 |29.07.2021 Арх. Георгиев, „Софияплан“: Два месеца търсихме среща с Йорданка Фандъкова - напразно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads