Реклама / Ads
9| 2905 |05.12.2021 НОВИНИ

Николай Денков: Около 60% от всички ученици искат да бъдат тествани

.
Николай Денков
”Има тестове за всички училища за новата седмица. Ако има организация в учебните заведения, те могат да започнат още от утре да учат редовно. Около 60% от всички ученици са заявили, че искат да бъдат тествани. Процесът ще отнеме една-две седмици и огромното болшинство от учениците ще се върне в клас преди Коледа”, коментира служебният министър на образованието Николай Денков.

Той посочи пред БНР, че ключова се е оказала промяната в заповедта на здравното министерството, с която се е разрешило едно вместо две тествания седмично.

 

"В склада има над 80 660 теста. Имаме уверение, че се очакват още няколкостотин хиляди теста през следващата седмица. Нисък е процентът положителни проби при децата от 1 до 4 клас, но те стоят по-затворени вкъщи. Но знаем, че след стартирането на учебната година за един месец имахме рязко нарастване на случаите във възрастовата група от 6 до 19 години. След затварянето на училищата имахме съществено спадане. Бих обсъдил със здравните власти да се гледа каква е заболеваемостта и колко са тестовете, на тази база да търсят решенията", изказа опасенията си просветният министър.


"Най-важното е решенията да се вземат съвместно, защото не са само здравни, имат социални последици, влияят върху родителите, оттам и върху икономическата ситуация. Това е институционален проблем и това трябва да бъде променено", допълни Денков.


По на Николай Денков е безотговорно от МЗ да правят изказвания, които рефлектират върху родителите и учениците по неправилен начин, тъй като не отговарят на реалността. Само преди ден здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че има осигурени тестове, а нататък МОН трябвало да си поеме поръчките и доставките.

 

"Целият абсурд е, че нашето министерство беше позиционирано като такова, което спира учениците да влязат в клас. Който пази здравето на хората, трябва да си обяснява мерките, с които го пази. Ние трябва да пазим здравето на учениците в рамките на това, което е задало МЗ, и да се грижим учениците да бъдат в клас", заяви още министър Денков .

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2896 |04.12.2021 Денков: Учениците ще могат да се върнат в клас от понеделник. Тестове има . 9| 10055 |03.12.2021 Николай Милчев: Днес в парламента - като изпращане на гарата . 3| 2768 |03.12.2021 Министър Денков: Осигурено е тестването за понеделник, 6 декември . 2| 2721 |30.11.2021 Световната банка: Около 10% от новите учители остават трайно в системата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads