Реклама / Ads
5| 2964 |06.12.2021 НОВИНИ

Кацаров отговори на Денков: Всеки сам осигурява тестовете за своето ведомство

.
Д-р Стойчо Кацаров Източник: стопкадър, Нова телевизия
„Всеки сам осигурява тестовете за своето ведомство“ – така здравният министър д-р Стойчо Кацаров отговори от ефира на Нова телевизия на просветния министър Николай Денков.
 

В последните дни се създаде напрежение относно тестовете за учениците и липсата им. Двамата министри си разменят обвинения в медиите кой е виновен за това. Според здравния министър за доставките отговаря МОН.

 

„Това не зависи от МЗ, а от образователните власти. Според мен би трябвало да се осигурят условия  за всички, които искат да учат присъствено, дори да става въпрос за няколко ученици. Нашето изискване е да осигурим безопасна среда в училищата. Всеки осигурява тестовете за своето ведомство. В случая ние се ангажирахме да помогнем на образователните власти, защото си даваме сметка, че това се прави за първи път и е трудно. Имахме най-доброто желание да помогнем, като закупим вместо тях тестове”, обясни д-р Стойчо Кацаров. По думите му има осигурени тестове за учениците до средата на януари.

 

„Доставките обикновено са от Китай и отнема време, докато пристигнат. Договорили сме над 4 милиона теста. Над милион и половина са доставени на МОН. Останалите ще бъдат доставени тази и другата седмица”, поясни министърът на здравеопазването.

 

„България е успяла да обърне епидемичната вълна, без да влиза в локдаун. На много места в Европа в момента има пълно затваряне“, обяви още д-р Стойчо Кацаров.

 

Относно високата смъртност у нас той заяви:

 

„Здравните власти не лекуват, лекуват лечебните заведение. Ние само следим за организацията. Всеки болен има достъп до медицинска помощ. Още от лятото беше планирано всичко. Смъртността трябва да бъде анализирана в детайли. 90% от починалите са над 60-годишна възраст и не са имунизирани. Затова призовах възрастните хора да се ваксинират”, обясни Кацаров.

 

По думите му имунизацията трябва да остане доброволна.

 

Кацаров пожела успех на бъдещия си наследник начело на министерството. „Здравното министерство е най-тежкото в момента. На наследника ми ще му е по-лесно, защото ще има зад гърба си мнозинство, аз имах партии, борещи се за гласове“, поясни той.

 

Според д-р Стойчо Кацаров в парламента трябва да се влиза със зелен сертификат. „Така ще дадат пример на обществото, така че ги призовавам да гласуват такова решение”, заключи министърът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3065 |05.12.2021 Николай Денков: Около 60% от всички ученици искат да бъдат тествани . 8| 3046 |04.12.2021 Денков: Учениците ще могат да се върнат в клас от понеделник. Тестове има . 3| 2930 |03.12.2021 Министър Денков: Осигурено е тестването за понеделник, 6 декември . 10| 13093 |02.12.2021 Акционер в „Сиела Норма“ отговори на Биков: Никога не сме имали договор с ДКК и ББР. Не познавам Петков и Василев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads