Реклама / Ads
55| 5752 |02.07.2013 НОВИНИ

ЕК се притеснява за България

.
Вивиан Рединг, зам.-председател на ЕК
Европейската комисия е дълбоко притеснена от политическите събития в страната ни. Това се казва в позиция на ЕК относно събитията у нас от идването на власт на кабинета „Орешарски”. Тя бе представена пред Европарламента от зам.-председателя на ЕК Вивиан Рединг, която отговаря за ресора правосъдие и вътрешни работи.
 

Евродепутатите се захванаха с България след разгорещен дебат за демокрацията в Унгария и предложения за замразяване на членството й. И двата дебата се превърнаха в схватка между леви и десни формации в Европарламента, само че в обърнат вариант, предаде бТВ.

Ако унгарското правителство на Виктор Орбан, който присъства в залата, беше нападано от социалистите, то в случая с България те трябваше да отбиват нападки, че левицата в България си партнира с екстремистка партия като „Атака”, прилагайки двоен стандарт за нарушенията на човешките права.

Според контраобвинението на ЕНП, към която принадлежи българската ГЕРБ, обаче те били проблем, но не и когато ги нарушават социалистически правителства.

Отбелязвайки поляризираната политическа ситуация, тя призова българските партии да постигнат консенсус за стабилността на страната. „Протестните демонстрации в България са ярка илюстрация на необходимостта от реформи и разкриват опасенията на гражданите относно силата на закона”, се посочва в позицията на ЕК.

Отбелязвайки, че уважава компетентността на националните власти, Брюксел си позволява остри критики спрямо България, най-вече заради противоречивото и прибързано назначение на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

„ЕК приветства спешното оттегляне на спорната кандидатура, но подчертава, че в бъдеще е необходим коренно различен подход към назначенията на ключови постове – отворен, прозрачен и с оглед на качествата на кандидатите”, отбеляза още Вивиан Рединг.

България трябва да продължи по пътя на реформите и сега е моментът да положи големи усилия в секторите на съдебната система и борбата с корупцията и организираната престъпност, подчертава още Еврокомисията.

Като подходяща мярка в тази връзка се посочва Механизмът за сътрудничество и проверка, който остава в сила, както обяви президентът на ЕК Жозе Мануел Барозу след срещата си с българския премиер Пламен Орешарски преди две седмици.

„Европейската комисия решително ще съблюдава европейското законодателство да се спазва стриктно от всички държави членки и без колебание ще използва всички инструменти, с които разполага”, отбеляза още Вивиан Рединг.

В заключение тя подчерта, че ЕК остане бдителна по отношение на България, както и на всяка друга страна членка, и ще използва всичката си власт за намеса срещу всяко нарушение на европейското законодателство или потъпкване на европейските ценности.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 5005 |02.07.2013 Главчев: Оставихме България между първите по финансови показатели в Европа . 75| 4887 |02.07.2013 Протести по принцип не решават проблемите на България . 11| 5786 |02.07.2013 Брюксел погна България за ДДС . 10| 5680 |01.07.2013 Дянков се завърна, придружава поляка Балцерович в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads