Реклама / Ads
0| 3221 |02.05.2022 НОВИНИ

„Призракът на Киев“ е просто мит, призна Украйна

.
Източник: БГНЕС
В социалните мрежи „Призракът на Киев“ е герой, ас на украинската военна авиация, пилот на изтребител, за когото се твърди, че е свалил редица руски самолети. Разказите за него започнаха само няколко дни след началото на войната и се разпространяваха в продължение на над два месеца, в това число от официални лица и институции.
 

В събота обаче украинските власти признаха, че легендарният пилот е мит.

 

„Призракът от Киев е легенда за супергерой, чийто образ е създаден от украинци!“, съобщиха във „Фейсбук“ военновъздушните сили на Украйна, цитирани от Асошиейтед прес.

 

Изявлението идва, след като множество медии публикуваха материали, в които погрешно идентифицираха майор Степан Тарабалка като човека, стоящ зад прозвището. Тарабалка е истински пилот, който загива на 13 март по време на въздушен бой и е удостоен посмъртно със званието Герой на Украйна, съобщиха миналия месец украинските ВВС.

 

Той обаче не е „Призракът на Киев“, се казва в сегашното им изявление.

 

„Информацията за смъртта на Призрака на Киев е невярна. Призракът на Киев е жив, той въплъщава колективния дух на висококвалифицираните пилоти, които успешно бранят Киев и областта“, допълват украинските ВВС, придава БТА.

 

Легендата се роди само ден след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, когато потребители в социалните мрежи започнаха да разпространяват неподкрепени с доказателства твърдения за пилот на изтребител, който собственоръчно е свалил няколко руски самолета.

 

Миймове, снимки и дори кадри от видеоигра симулатор на полети се разпространиха в социалните мрежи, като се твърдеше, че показват „Призрака на Киев“ по време на бой.

 

На 25 февруари бившият украински президент Петро Порошенко публикува снимка в „Туитър“, която Министерството на отбраната на Украйна е публикувало преди три години, като изказа невярното твърдение, че на нея се вижда „Призракът на Киев“, който е поразил шест руски самолета.

 

Два дни по-късно официалният акаунт на Украйна в „Туитър“ сподели видеоклип, включващ същата снимка, заедно с кадри на изтребители в бой, на фона на музика. Текстът на видеото гласеше: „Народът го нарича Призрака на Киев. И с право - този ас на украинските ВВС господства в небето над нашата столица и страна и вече се превърна в кошмар за нахлуващите руски самолети“.

 

В същия ден Службата за сигурност на Украйна сподели същата стара снимка в „Телеграм“, но вече с твърдението, че той е свалил 10 окупационни самолета.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3254 |27.04.2022 Мирчев: ГЕРБ не просто преклониха глава пред Путин - саботираха енергийната независимост на България . 0| 11068 |25.04.2022 Няма почивен ден за простотията: Борисов се сравни с Христос, когото мушили с пирони, друг го мацали с миро . 0| 4667 |05.04.2022 Тошко Йорданов: Не съм показал среден пръст, просто съм се подпрял . 0| 3246 |25.03.2022 Не просто кавър, а благотворителност: Звезди записаха „Come Together“ на Бийтълс заради Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads