Реклама / Ads
43| 4569 |20.07.2021 НОВИНИ

Проблемът не е в ”Пирогов”, а в системата. Първата стъпка е промяна на финансирането

.
Източник: БГНЕС
Проблемът не е в болница “Пирогов”, а в системата. Тя трябва да е ресурсно осигурена, но докато в Европа стандартът е да се заделят 9% от БВП, у нас това е наполовина. Крайният резултат е болно здравеопазване и най-бързо умиращата нация в света.
 

Междувременно скандалът се задълбочава, протестите на медиците от “Пирогов” продължават и днес като се обмисля те да се преместят и пред Президентството. Блокадата на булеварда пред лечебното заведение ще продължи. Исканията за оставката на служебния министър Стойчо Кацаров и директора на Здравната каса Петко Салчев остават. Възможни са и масови оставки на лекари

 

Според анкета на Българския лекарски съюз 70% от медиците застават зад лекарите в “Пирогов”.

 

Според д-р  Иван Колчаков, член на управата на “Софиямед” у нас има десетки болници като “Пирогов”, които са държавни. Това означава, че ръководствата им се назначават от министъра на здравеопазването, а отговорност за политиката в здравеопазването носи министър-председателят. 

 

“При държавните болници държавата е собственик, тя осигурява ресурсите. Какъв е резултатът – много трагичен. От тази гледна точка трябва да има промяна на политиката. Първата стъпка е промяна на финансирането, а втората - доизграждането на една европейска система на здравеопазване“, обясни д-р Колчаков.

 

От “Пирогов” настояват още да има специална клинична пътека за лечение на усложненията след COVID-19. Според д-р Колчаков такава пътека би трябвало да има. Проблемът според него е, че има неизградена вече 20-години система. По думите му има нужда от болници за долекуване - сектор, който не е развит. Значителна част от общинските болници биха могли да изпълняват подобна функция, вместо да се закриват.

 

Те са категорични, че върху лечебното заведение е било сложено едно огромно черно петно. Медиците обясниха, че болницата винаги е имала бюджет за лечение на COVID-19, но ресурсите не са достатъчни за лечение на усложненията след инфекцията. 

 

“Сега най-бързият начин е да се реши този проблем чрез една пътека за долекуване. В България имаме много изкривена статистика. Цените на хляба и горивата са европейски. В здравеопазването цените са афганистански. Няма как да осигурим ресурс”, обясни д-р Колчаков. 

 

“Навлизаме в един проблем, който стои пред всички болници, но по този начин се очерня лекарската гилдия. Хората работят по клинична пътека - на нейна база се включва само една болестна единица. Има калкулация, включени са 5 процедури, които са осъвременявани, но не напълно и не се мисли за човешкия организъм като едно комплексно цяло. Има придружаващи заболявания, които се влошават заедно със заболяването, с което постъпва. Те изискват допълнителни изследвания, които не са включени в клиничната пътека и изискват допълнително лечение. Тоест ние надхвърляме определената сума за лечението на това заболяване”, обясни на свой ред  проф. Даниела Петрова, пулмолог в Университетска болница "Александровска".

 

“При недофинансираната система COVID-19 ни дойде в повече. Ние, лекарите, сме поставени в идиотска ситуация - половината от времето ни отива в това да пишем отчети и документации, да се борим за ресурси пред Здравната каса. Това отнема времето ни да бъдем лекари. НЗОК никъде не проверява каква операция и анестезия си направил, дали пациентът е останал жив или не. Важно е документацията да е изрядна. Българските лекари трябва да бъдат освободени от несвойствени ангажименти - да мислят за сгради, консумативи, ток, вода… Война с НЗОК няма и не може да има. Но този горещ картоф е прехвърлен от онези, които носят отговорността, в ръцете на лекарите и здравните заведения. Те трябва да водят непонятен за мен спор със Здравната каса за ресурси”, обясни още д-р Колчаков.

 

Пред Българската национална телевизия началникът на Клиниката по гастроентерология в "Пирогов" д-р Камен Данов обясни, че никой няма нужда да прави фалшиви хоспитализации в "Пирогов" и няма финансова облага от това нещо.

 

Пред Нова телевизия началникът на Първа клиника по ортопедична травматология в УМБАЛСМ "Пирогов" - проф. Диян Енчев категорично посочи, че болницата по никакъв начин не се е облагодетелствала, има фиксиран бюджет и не е взела и стотинка повече.

 

ФрогНюз припомня, че напрежението между “Пирогов” и служебния здравен министър ескалира, след като от длъжност бе отстранен директорът на лечебното заведение Асен Балтов. Причината - доклад на здрвнт каса, който установи 402 фиктивни хоспитализации и над 1 млн. лева неправомерно изплатени средства. Кацаров обяви, че самият той е един от тези фалшиви пациенти, които са записани като лекувани след прекарване на коронавирус, без обаче да е влизал в болница, да са му правени всички описани изследвания, както и да е пил тези лекарства.

 

Болницата и лекарите отрекоха и обвиниха служебния здравен министър в лъжа и манипулации с цел трупане на политически дивиденти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 5033 |16.07.2021 Не удрят мафията в здравеопазването, а ”Пирогов”, защото е по-лесно и ефектно . 25| 4229 |21.05.2021 Д-р Стойчо Кацаров: Удължаваме епидемичната обстановка. Проблемът е социален, не здравен . 2| 2842 |23.04.2021 В ”Пирогов”, ВМА и Александровска болница ще ваксинират свободно по време на празниците . 6| 3197 |13.04.2021 Лекар: Да се реши проблемът с начина, по който получаваме ваксини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads