Реклама / Ads
2| 2960 |11.07.2021 НОВИНИ

Проблеми с машините: 42 секции гласуват само с бюлетини

.
Източник: БГНЕС
42 са секциите, които са преминали на хартиено гласуване заради проблеми с машините. Това станя ясно от думите на заместник-председателя и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева.
 

"Най-много се в 25 РИК -София – 8. 5 са във Варна. По 3 са в 24- РИК, в РИК 20-Силистра и в РИК – Бургас. Това са 42 машини, които са спрели да работят от 10 516 машини, с които се гласува в страната. Процентът е много малък – 0,39% съм го сметнала аз. Технически са причините - или машината изобщо не е тръгнала да работи, или принтерът ѝ не работи, или картите, които са предоставени към комплекта, не са за тази машина, очевидно, тъй като не могат да я активират“, обясни тя.

 

Към 12 ч. беше съобщено за 56 секционни комисии, в които машините са заменени с хартиени бюлетини. До към 10:30 ч. решение за преминаване към хартиено гласуване ЦИК беше взела само за 12 секции, след които още 44 се оказаха в невъзможност да продължат гласуването с машини.

 

Заради късно пристигащата по одобрения ред информация за неработещи машини, ЦИК взе решение самите районни избирателни комисии да преценяват на място дали да се премине към гласуване с хартиени бюлетини.      

 

„Съответната РИК да вземе решение, да уведоми незабавно секционната избирателна комисия, където са на лице такива обстоятелства и ЦИК да получи екземпляр от взетото решение, което трябва да е мотивирано“, каза председателят на Комисията Камелия Нейкова.

 

Технически проблеми са установени в 26 избирателен район - София област, съобщи за БНР председателят на Районната избирателна комисия изборите са започнали трудно в голяма част от общините в Софийска област.

 

Над 20 са сигналите за проблеми с машините в Стара Загора, съобщи председателят на РИК Теодора Крумова.

 

„20 сигнала за машини, които не работят и една секционна комисия, която въобще не можа да стартира изборния ден, тъй като софтуеъра на машината се оказва, че е настроен с два часа разлика - тоест преди 9:00 ч. не може да тръгне. Чакаме указания от ЦИК“.

 

Във Видинска област проблеми с машините има на две места.

 

В пет СИК във Варна машините не работят и е преминато към гласуване на хартия.

 

8 машини в Благоевград не са успели да стартират.

 

В Добрич в 2 секции машините са дали проблем. Гласува се само с хартиени бюлетини.

 

В област Ловеч, в трета секция в Луковит, машината е отказала и гласуването все още не е започнало, тъй като се чака решение да се пристъпи към гласуване с хартиени бюлетини

 

В Област Велико Търново машината в Полски Тръмбеш е доставена с инсталиран софтуер, който не е за региона. Избирателите гласуват с хартиени бюлетини, посочи председателят на РИК Николай Илиев:

 

Проблем с машина в смядовското село Янково наложи изборите и там да  подават хартиени бюлетини, съобщиха от РИК Шумен.

 

В две секции в Червен бряг е установено, че часовниците на машината са настроени с един час разлика от реалното време. Ако се наложи, там гласуването ще бъде удължено с час, уточниха от РИК. Гласуването протича нормално.

 

В Сливен за кратко бе спряно гласуването заради несъответствие между името на кандидат в машината и листа с преференции пред вратите. От РИК съобщиха, че проблемът не е в машините и листите пред вратите ще бъдат сменени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 14786 |11.07.2021 „Сиела Норма“ да не мълчи за проблеми с машини, защото възникват съмнения . 10| 3485 |11.07.2021 Технически неволи: 5 секции замениха машините с хартия . 1| 3642 |10.07.2021 Повече за изборите: В Перник без алкохол, 4 секции в Ловеч за хора с уведено зрение . 12| 3663 |10.07.2021 ЦИК: Може да има видеоизлъчване при обявяване на гласуването в избирателните секции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads