Реклама / Ads
12| 14593 |18.10.2018 АКТУАЛНО

Продължава сагата с опита на две фирми свързани с Делян Пеевскида да приберат 12 милиона от КТБ

.
Делян Пеевски
Единствено Фрог нюз съобщи, че две фирми свързани с Делян Пеевски - „Аполо инжеренинг“ и „Ардастрой“ не са представили оригиналите на договорите с които претендират, че първо те трябва да получат 12 милиона лева от фалираната КТБ. Въз основа на това, че тези документи не са стигнали до разследващите, прокурор Емилия Варадинова отказа да провери изобщо случая по сигнала, че документите са фалшифицирани и прекрати проверката.
 

Припомняме, че през февруари НПО „Ние, гражданите” подадоха сигнал до прокуратурата относно увреждане на масата на несъстоятелността на КТБ-АД. Вредата е за сметка на надгарантираните вложителите-кредитори на банката, които чакат да получат загубените си средства под списък одобрен от синдиците на банката. Този списък, който определя кой след кого ще бъде удовлетворен се нарича Първа частична сметка за разпределение. Изведнъж под номер 1 и 2 в този списък се появиха двете фирми въз основа на „договори за особен залог”. В сигнала на организацията на пострадалите вложителите се представят доказателства за сериозни документни злоупотреби и измама от страна на представители на дружествата „Аполо инженеринг” ООД и на „Ардастрой” ООД. Стана ясно, че освен от съпредседателите на сдружението обяснения са искани от Георги Христов и Георги Зяпков – бивши служители и администратори в КТБ-АД, които също потвърждават твърденията за измама и отричат да са съществували изобщо такива „договори за особен залог”.

 

Вижте: Прокуратурата позволи две фирми до Пеевски да гушнат 12 млн. лв. от КТБ с фалшиви документи

Отказ да провери случая на прокурор Варадинова е обжалван, научи Фрог нюз. Жалбата срещу скандалното решение на прокурорката е подадена съвместно от  НПО „Ние, Гражданите” и двама от бившите администратори на фалирана КТБ.

 

Прокурор Емилия Варадинова отказва да продължи проверката въпреки, че нито от синдиците на банката, нито от членовете на Управителния съвет на ФГВБ, са снети каквито и да е обяснения, не са изискани документи, не са обследвани техните документирани и протоколирани изявления. Не е проверено как те, в рамките на правомощията им по закон, приемат и използват тези „договори за особен залог” при своята дейност.

 

От предварителната проверка се оказва, че двамата управители на двете фирми, клиенти на КТБ-АД, отказват да предоставят „оригинал”, но пък разпитвани - изведнъж и двамата управители губят пред разследващия полицай паметта си, разказват небивалици - че от самата банка ги били викнали да им предложат да ги обезпечат, че други  хора (но без да си спомнят, кои) са се занимавали със случаите и други подобни.

Бившите администратори на банката Христов и Зяпков са дали подробни обяснения, че дружеството „Аполо инженеринг” ООД никога не е имало сключен с банката договор за срочен заем или договор за депозит от 01.07.2009г., просто защото на тази дата това дружество СТАВА единствено КЛИЕНТ В КТБ-АД, но само и единствено със сключени договори за водене на разплащателни сметки – в левове, евро и долари. Същото дружество към датата на подписания договор за особен залог на вземания (от 07.06.2014г.) не е притежавал действащ и валиден какъвто и да е договор за срочен заем (предоставен от него на банката) или пък депозит.

 

Христов и Зяпков, са категорични че няма логика и категорично няма практика в банковата система от приемащата пари на свои клиенти търговска банка, да се обезпечават т.нар. ”вземания на виждане”. Това са вземания, при които титулярът на сметките има ежедневна възможност за свободно разпореждане, движение и динамика. Специфичното за всяка разплащателна сметка е, че по нея няма трайно и постоянно салдо, което да се определи като „вземане”, което да се фиксира и да се посочи като размер на обезпечено вземане. От това следва, че няма как такова вземане да се обезпечава с някакви договори за особени залози от банката, още повече тя да е като длъжник.

 

Категорични са аргументите, че няма и не съществува договор в оригинал с „Ардастрой” ООД. Нито е подписан от представляващи банката, нито е наличен в банката, въпреки, че управителят на дружеството твърди, а и синдиците приемат, че е имало сключен с банката договор за срочен заем, както и договор за особен залог от 05.04.2014г. Не съществува в правния мир и това дружество не е представило такъв договор, защото дата на която се твърди, че е подписан документа е неработен съботене ден, в който не е работил никой в Република България, още по-малко в КТБ-АД.

 

Разследващите са помолени незабавно да изискат от двете фирми - „Ардастрой” ООД И „Аоло Инженеринг” ООД оригиналите на договори за особен залог, подписани с КТБ-АД на 05.04.2014г. и съответно на 07.06.2014г. От Постановлението на прокурор Варадинова става ясно, че нищо такова не се е случило. Не се е случило обаче и друго – не са изискани от синдиците на банката – Ангел Николов Донов и Кристи Маринова, наличните в банката оригинали на екземпляра за банката на тези два „договора за особен залог”. Въпреки това проверката е спряна точно защото прокуратурата не била получила документите. Опасенията са, че след даването на гласност на този случай в банката могат да се случат две неща – или да бъдат унищожени изфабрикуваните копия от същите, или да бъдат умело фалшифицирани същите.

 

В жалбата срещу отказа на Варидинова се обяснява още, че сигналът не е само срещу двете дружества, а конкретно и многократно в обясненията и приложените доказателства са посочени синдиците на КТБ Ангел Донов и Кристи Маринова, както и бившия синдик Лазар Илиев, както и членовете на Управителния съвет на ФГВБ. Нещо повече - всъщност т.нар „договори за особен залог” категорично са използвани именно от тримата синдици на КТБ – Ангел Донов, Кристи Маринова и Лазар Илиев. Точно те вземат решението да поставят двете фирми под номер 1 и 2 в списъка въз основа на точно тези документи, оригиналите на които следва да ги имат дружествата и синдиците.  Въпреки това наблюдаващият Прокурор от СГП не е изискал или дал указание да бъдат изискани и снети обяснения нито от синдиците на банката, нито от членовете на УС на ФГВБ. Вероятно защото тези лица се ползват с някакъв особен вид имунитет, какъвто по никакъв закон не им се полага.

 

Специално внимание е обърнато и на факта, че въпросните „договори за особен залог” представляват част от писмените материали по гражданско дело в СГС. От това следва, че там би следвало някой да ги е приел като такива и да ги обсъжда на база налични върху копията заверки за верност или като сравнени с оригинала. Заседание по това дело е насрочено за 31 октомври 2018г., от 14.30 часа

 

Абсурдността на ситуацията в случая се допълва от факта, че всеки нормален и разумен човек му е ясно, че пред съдебния състав на СГС всеки един жалбоподател по това гражданско дело може да оспори наличие на тези две фирми в Списъка с обезпечени кредитори, както и въобще участието им в делото. Основание за това е самото постановлението за отказ на Емилия Варадинова, от което става ясно, че двамата управители са отказали да представят пред прокуратурата и разследващ полицай от „Икономическа полиция” оригиналите на тези „договори за особен залог”. Същите договори въз основа на които двете фирми обосновават присъствието си делото на СГС.

 

„Нямаме никакви колебания в своите твърдения за незаконността на действията на горните лица – синдиците Ангел Донов, Кристи Маринова и Лазар Илиев, както и на членовете на Управителния съвет на ФГВБ, а също така – и на управителите на двете фирми, поради което Ви декларираме своята решимост да отстояваме докрай своите твърдения, включително и като отнесем въпросът до други, включително чуждестранни и общностни, органи и организации“, завършват жалбата си НПО „Ние, гражданите“ и бившите администратори на КТБ.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 11226 |30.05.2018 Алекс Алексиев: Продължаваме да се държим раболепно към Русия и Газпром . 18| 13383 |12.05.2018 Проф. Слатински: В сагата с Боян Петров ударихме дъното . 9| 8474 |07.03.2018 Министерството на финансите продължава да крие информация за КТБ . 3| 8918 |07.02.2018 Уж точка на сагата ”Виваком”, но Косарев ще съди ”ВТБ Кепитъл”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads