Реклама / Ads
2| 2828 |25.09.2022 НОВИНИ

Продължават арестите на руснаци заради протестите срещу мобилизацията в Русия

.
Продължават арестите на руснаците, протестиращи срещу обявената от президента Владимир Путин мобилизация. По данни на независимата правозащитна група OVD - Info арестувани са 724 души в 32 различни града в Русия.
 

Широко разпространени демонстрации избухнаха, откакто президентът Владимир Путин обяви плановете си да мобилизира 300 000 души, които да се бият в Украйна. Руското законодателство обаче предвижда присъди за неразрешени масови събития, за каквито се считат митингите. 


Решението на Путин в армията предизвика широкомащабни протести в градските райони, като повече от 1000 души бяха задържани на демонстрации по-рано тази седмица.


Някои от арестуваните в събота съобщиха, че са им връчени документи за набор и им е наредено да се явят в центровете за набиране на персонал, докато са били задържани от служители по сигурността. Кремъл защити практиката по-рано тази седмица, като каза, че "не е против закона". Москва също така одобри нови сурови наказания за обвинените в пренебрегване на службата.


Путин подписа нови укази в събота, налагащи наказания до 10 години лишаване от свобода за всеки дезертьор. Президентът също така подписа заповеди за предоставяне на руско гражданство на всеки чужд гражданин, който се запише да служи една година в армията на страната. Указът, който според някои наблюдатели показва колко сериозен е станал недостигът на войски в Москва, заобикаля обичайното изискване за пет години пребиваване в страната.


Руснаците продължават да се опитват да напуснат страната. На границата с Грузия опашките от руски автомобили се простират на повече от 30 километра. Местни руски служители признаха, че е имало значителен наплив от автомобили, опитващи се да преминат - с близо 2500 превозни средства, чакащи на един контролно-пропускателен пункт. Признанието е промяна в тона от страна на Русия, която по-рано тази седмица определи съобщенията за руснаци, бягащи от военна служба, като "фалшиви".


Междувременно във Финландия също се наблюдава рязко увеличение на броя на руснаците, които искат да влязат в страната. В петък правителството обяви плановете си да спре влизането на руски туристи във Финландия.


Няколко други съседни държави вече изключиха предлагането на убежище на руснаци, които искат да избегнат набора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 3685 |24.09.2022 Спасяващите се от мобилизацията руснаци, плащат 6 пъти повече за полет до Армения . 2| 3152 |24.09.2022 Втори ден продължават референдумите в контролираните от Русия украински области . 1| 2614 |23.09.2022 ЕК: Правата на търсещите убежище остават в сила за руснаците . 1| 2773 |23.09.2022 Още не се знае има ли руснаци, които искат хуманитарен статут у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads