Реклама / Ads
20| 30372 |28.10.2022 НОВИНИ

Продават коптори в евро, но вият срещу него. Рубли ли искате, идиоти?

.
10 000 евро искат за това ”чудо”...
Няколко дни след като руските войски нахлуха вероломно в Украйна, в Москва е организирана пресконференция за това, какво ще стане с рублата и финансите на Русия. Пред журналистите председателката на Руската централна банка Евелина Набиулина се появява, облечена изцяло в черно. Така без думи показала, какво ще се случи като резултат от варварското нападение.
 

Путин понечил да я уволни и прокремълските медии обявили, че тя подава оставка, но после нещата се променили, защото в обкръжението му нямало нито един експерт на нивото на Набиулина, а само олигарси...

 

По-късно Кремъл се опита да наложи рублата като платежно средство за газовите доставки, но удари на камък. Никой не прие сериозно тази смешна претенция, освен няколко частни фирми, една от които в Германия затъна с милиарди и започна нейното одържавяване… Китай и Индия тактично отклониха предложението на Путин да се разплащат в рубли. Тактично, но категорично.

 

Така че Костадин Костадинов (наричан от някои Копейкин), Стефан Янев от „Български възход“ и донякъде БСП да си сверят часовниците по отношение на еврото и да спрат да тласкат страната към XIX век и времената на СССР. Няма да стане, другарки и другари. Ще ви го кажат дори вашите деца и внуци.

 

Стига сте ревали, че ще загубим суверенитет. Електоратът ви купува и продава имоти в евро, от години пътува и плаща в евро. Съборетини и те се предлагат в евро. Защото тази валута отдавна е навлязла в обръщение у нас. Дори и четирихилядниците, дето ги финансират от Москва и те предпочитат да е в евро или долари.

 

Същото важи и за позицията им да не помагаме на Украйна с въоръжение и техника.

Тежък мирис на нафталин и лицемерие се носи от позициите на тези партии.

Социологически проучвания на общественото мнение по въпроса показва, че противници на еврото са хората, които преди това са застанали против редица неща, като например ваксините и приемането на украински бежанци, и са заели проруска позиция спрямо войната срещу Украйна.

 

Като пример, с който да откажат българина от еврото, често се дава Гърция. Ще стане страшно, ще стане като в Гърция! – зловещо предричат политиците-скептици.

На тези идиоти се посвещават следните данни. Само преди дни Министерство на труда в Атина съобщи, че таванът на пенсиите ще бъде увеличен на 4932 евро от 1 януари 2023 г. Почти 5 хиляди евро!  Увеличението ще засегне 1 682 116 пенсионери, от общо 2,4 милиона пенсионери. Повече от половината, нали?!

Най-ниската пенсия в Гърция, социалната, е 411 евро. У нас тя е наполовина по-ниска.

 

Асен Василев, бивш финансов министър: Кризата в еврозоната, която започна в Гърция преди повече от десетилетие - и която почти разби валутния съюз - показва, че недостатъците на валутата могат да бъдат отстранени. Определено има някои, да кажем, предизвикателства в модела, но от гръцката криза видяхме, че те могат да бъдат избегнати.

 

Левон Хампарцумян, финансист: Въпросът не е дали да се присъединим към еврото. Въпросът е кога да стане това и смятам, че колкото по-бързо, толкова по-добре, защото то ще бъде като геополитическа котва в една несигурна среда, от която ще имаме много повече плюсове. 0,4% от стопанския оборот на ЕС идва от България, но ако се оправим икономически, ще стигнем до 1-1,5%. Светът и без пандемията и без войната имаше дисбаланси в системата на доставки. Сега системата се разпада на по-къси вериги и това е нашият шанс да се интегрираме успешно в тях. А еврото ще помогне много.

 

Някои хора дълго време ще пресмятат пенсията си в евро на колко лева би се равнявала година или повече назад. Има хора, които и досега пресмятат цените след и преди деноминацията от 5 юли 1999 г., когато 1000 стари лева станаха 1 нов лев. Е, и?

 

Просто трябва да се проведе качествена разяснителна кампания сред населението. Хората трябва да проумеят, че плюсовете от въвеждането на еврото са много повече от някои недостатъци.

 

Разбира се, най-голямата преимущество на парите въобще е да ги притежаваш. Английският писател Самюел Бътлър например твърди: Казват, че парите са корена на всяко зло. Много повече това правило важи, когато ги нямаш.

 

Така че няма страшно. Като всяко ново и недобре осъзнато нещо, ще чуем всякакви мнения. Няколко години след Освобождението през 1878 г. в България са ползвани руски рубли и копейки. Няколко години по-късно правителството и БНБ започват тяхното изтегляне от населението и въвеждане на български лев, приравнен към френския франк.Имало е съпротива от някои кръгове, но реформата и до днес е считана за една от най-успешните в историята на съвременна България.

 

Най-важното е да се говори с хората. Постепенно те ще спрат да се страхуват. Информационната кампания трява да се води активно сред студенти, възрастни хора, предприемачи, хора от всички слоеве на обществото.

 

Колкото й да кряскат някои, нужното и полезното ще се случи. Въпреки тях. И те също ще се възползват от всички предимства на еврото.

 

Димитър Калоянов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2846 |17.09.2022 Европол: Мигранти плащат до 20 000 евро, за да бъдат вкарани в ЕС със самолет . 0| 2755 |08.09.2022 Продават „Вера Су“ на търг, стартова цена – близо половин милион долара . 0| 2942 |04.09.2022 Експерт: Не можем да говорим за спекула на един пазар, на който има 30 търговци, които продават домати . 0| 3078 |18.08.2022 Карабашлиев: Балон е това, което медиите продават за реалност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads