Реклама / Ads
0| 2407 |24.06.2022 НОВИНИ

Проект: Махат пожарната от МВР, минава под шапката на премиера

.
Пожарната и тел. 112 вече да не е част от МВР, а да преминатна на пряко подчинение на министър-председателя. Това предвижда проект за реформа в МВР, обявена, след като бе гласуван вот на недоверие на това правителство. С тази реформа от щата на МВР ще отпаднат 8000 човека.

След продължителна и задълбочена работа на екип от юристи и експерти за анализ на дейността на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Дирекция „Национална система 112“, приключи работата по изготвянето на Проект на Закон за Държавна агенция „Пожарна безопасност, защита на населението и единен европейски номер 112“ , съобщиха от МВР.

 

Проектът урежда правилата за функционирането и дейността на Държавна агенция „Пожарна безопасност, защита на населението и единен европейски номер 112“, статута на нейните служители и правомощията на органите й.

 

Дейността по осигуряване на пожарна безопасност и защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации, е значителна по мащаб и обем и към момента е обединена в рамките на едно ведомство с друга значителна дейност – тази по защита на правата и свободите на гражданите, противодействие на престъпността, защита на националната сигурност и опазване на обществения ред.

 

При осъществяване на основната си дейност по осигуряване на непрекъснат, бърз и безплатен достъп до службите за спешно реагиране за получаване на помощ при спешни случаи, ДНС 112 си взаимодейства с административни структури, голяма част от които са извън МВР.


За целта се предлага да бъде създадена Държавна агенция „Пожарна безопасност, защита на населението и единен европейски номер 112“.

 

Държавната агенция ще е администрация на пряко подчинение на Министерския съвет за разработването и осъществяването на политиката „Пожарна безопасност и защита на населението и осигуряване на непрекъснат, бърз и безплатен достъп до службите за спешно реагиране за получаване на помощ при спешни случаи“.

 

По този начин се осигурява възможност Министерският съвет пряко да наблюдава и да въздейства на провежданите политики за намаляване на риска от бедствия от страна на съответните компетентни органи.

 

Очаква се със създаването на държавната агенция ще се повиши ефективността на изпълняваните функции, ще се осигури самостоятелност в осъществяването на дейността и на управлението на финансовия, материалния и административния ресурс на структурата.

 

Същевременно това ще позволи МВР да се фокусира изцяло върху дейността на полицейските органи за защита на правата и свободите на гражданите, противодействие на престъпността, защита на националната сигурност и опазване на обществения ред.

 

Численият състав на министерството ще бъде намален, което ще позволи по-ефективно управление и осигуряване на дейността. Очаква се да намалее с 8000 души.

Проектът на закона ще бъде предоставен на всички заинтересовани страни за обсъждане, след което предстои процедура по придвижването му към законодателния орган.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5979 |27.01.2022 Предложение на БСП: Пожарната и телефон 112 вън от МВР . 3| 4489 |20.01.2022 Махат Държавна агенция ”Електронно управление” . 1| 2960 |27.12.2021 Пожарната в Луковит отрича да се е забавила при потушаване на огъня в село Торос . 13| 2965 |19.10.2021 Махат и статуята на Джеферсън в Ню Йорк, бил робовладелец
Реклама / Ads