Реклама / Ads
9| 5781 |14.11.2020 НОВИНИ

Проф. Андрей Пантев: С мегаломанията си македонците доказват, че са българи

.
Проф. Андрей Пантев Източник: БГНЕС
„Мегаломанията, която демонстрират македонците, е поредното доказателство, че са българи, защото това е характерна наша черта. Тук напъните са комични“. Това коментира проф. Андрей Пантев. Според него трябва да приемаме ситуацията по-мъдро от правото на правия, „отколкото да се джавкаме пред другите, за които нашите спорове са дребни теми“.
 

„Не може исторически спор да бъде аргументация за влизане в една коалиция, каквато е Европейският съюз... Тук става дума за една комплексарска полемика, която звучи само на нашия полуостров“, каза още той пред БНР.

 

„Това е братска страна и не можем да се разделим като врагове, а като близки. Как така онова население е българско, а излъчва такава жлъч срещу своите генетични братя. Не можем да се мразим само защото сме братя... Всичко трябва да бъде смалено като патетика и да приемем, че нашите деди са се били, но ние не трябва да залагаме на тези батални противопоставяния“, допълни професорът.


По повод 31-вата годишнина от 10-и ноември, която отбелязахме пред седмицата, и възможността за обективен политически разказ за времето между 1944 и 1989 година проф. Андрей Пантев каза: „Независимо от тази свирепа авторитарна система България беше значително по-напред по стойности на живота. Този факт не може да бъде поставен в една или в друга крайна степен. Но се появи отново тази тягостна зависимост, че обикновено всички значими промени у нас идват отвън... Хората очакват само крайни анализи и присъди, истината е, че имаше плюсове, имаше и минуси. Една значителна част от съвременната българска интелигенция ръкопляскаше възторжено на шегичките на Тодор Живков. Имаше хора, които прекалено старателно изразяваха своята любов към великата съветска страна, а сега бяха обявени за най-американофилската страна в европейския югоизток. Тези амплитуди са комични и затова не ни приемат сериозно“.

 

Според историка съвременният герой ще бъде този, който излезе на митинг и каже, че ако каузата, която проповядва победи, няма да заеме никакъв пост: „Това е красотата на идеализма“.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5174 |14.11.2020 Проф. Асена Сербезова: Недостиг на лекарства има, не бива да го отричаме . 3| 4203 |14.11.2020 Проф. Георги Михайлов: БСП настоява за безплатни тестове за COVID-19 . 3| 5010 |12.11.2020 Проф. Тодор Танев: Затваряне на училищата в цялата страна ще е грешка . 6| 4326 |12.11.2020 Проф. Балтов: Натискът върху „Пирогов“ намаля с една трета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads