Реклама / Ads
2| 2219 |16.09.2024 НОВИНИ

Проф. Антоанета Христова: Формулата за равноотдалечен от всички партии премиер е невъзможна

.
Политическият психолог проф. Антоанета Христова Източник: БГНЕС
"Държавата е жертва на предишни грешки на политиците." Това мнение изрази пред БНР политическият психолог проф. Антоанета Христова.
 

"Обществото е отчаяно, не вижда изход, не вижда алтернатива. То се усеща в капан. Проблемът на нашата система е, че толкова много се завъртяха в центрофуга и политическите партии, и политическите лидери, че в момента и те са в капан. ... Политиците са зависими изключително силно от многото грешки на предишните си управления. Тези грешки им връзват ръцете в свободата да избират, защото трябва да се защитават. Тогава нямаш изход. Самозащитата те ограничава и те прави зависим. Това прави така, че цялата държава в момента е жертва на техните бивши грешки", смята специалистът.

 

Според нея когато съществува хипотеза, че някой има нарушения в миналото, които могат да бъдат повдигнати като обвинения, "твоята заплаха не е свързана само с някой, който би могъл да извади тези факти, а е свързана с много различни страни, откъдето може да дойде атаката, затова е по-добре човек да се наведе, за да мине бурята, ако може да премине":





"Моята оценка е, че в момента бурята е почти невъзможно да премине, защото никой не предлага алтернатива". 

 

Проф. Христова прогнозира изключителна нестабилност в държавата и бе категорична:

 

"Трябва да мислим за това какво правим след Нова година".

 

По думите й недоверието в България е придобило огромни размери:

 

"На база на това огромно недоверие, което е издълбало океани между отделните политически лидери, не е възможно да се направи каквато и да е форма на управление или споразумение".





Като невъзможна определи проф. Христова формулата за равноотдалечен от всички партии премиер, авторитетна фигура, разпознаваема и имаща обществено доверие, каквото предложение имат от коалицията ПП-ДБ:

 

"Всеки премиер, върху когото биха се спрели политическите сили, ще бъде разпознат от една или от друга, в съответствие с нейните политики и интереси. България е малка държава. Всички по-известни хора сме се срещали, пили сме кафе заедно или някой е работил с някого. Това означава, че няма някой, който да може да бъде обявен за толкова независим, за колкото го представят от ПП-ДБ".  

 

Политическият психолог каза още, че основните понятия и ценности на демокрацията въобще не се изговарят и не се осмислят от обществото, а още по-малко от политическите играчи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2189 |16.09.2024 Спад на безработицата през август до 5,3% . 1| 2498 |16.09.2024 Внимавайте! Изкуствен интелект залива социалните мрежи с фалшиви реклами на здравна тематика . 10| 2243 |16.09.2024 Путин разпореди броят на войниците да бъде увеличен с още 180 000 души . 1| 2190 |16.09.2024 Евростат: Броят на живеещите в тежки лишения в България е намалял наполовина спрямо 2015 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads