Реклама / Ads
1| 3123 |08.01.2023 НОВИНИ

Проф. Антоний Тодоров: Партиите се страхуват от нови избори

.
Проф. Антоний Тодоров
Проф. Антоний Тодоров прогнозира по БНР, че ако нещата продължават по този начин ”на следващите избори може да отидат да гласуват по-малко от 2 млн. избиратели, което би било катастрофа.” Тодоров изтъкна, че се очаква третият мандат да попадне в политическа партия, която ще е диалогична и е еднакво отдалечена от всички.
 

Политологът проф. Антоний Тодоров каза, че на този етап да се състави правителство, което да работи дори в един ограничен период от време, в това НС, е "изключително трудна задача и е свързана с голямо въображение на политическите партии. Тодоров посочи, че точно липсата на въображение от страна на политиците е това е, което с липсва.


Тодоров посочи, че "всичките са в рамките на едно разбиране и говорене, за което вече чухме и което познаваме. Въпросът беше как може да се излезе от това. Не че не е изобщо възможно съставянето на правителство - има най-различни формули, които се дискутираха. В тази ситуация не мога да си представя правителство, в което едно малко мнозинство да се наложи върху останалите. Това само ще задълбочи разделението. Едно правителство, ако въобще е възможно, може да бъде само краткосрочно и за момента подкрепяно от почти всички партии в парламента."


Според Тодоров има известен страх в партиите от евентуални нови избори. Само "Възраждане" показаха оптимизъм: "Страхувам се, че ако нещата продължават по този начин, на следващите избори може да отидат да гласуват по-малко от 2 млн. избиратели, което би било катастрофа."


Според него нито една партия няма да "излезе суха от водата". Всички трябва да си поемат своята отговорност, категоричен бе той: "Очаква се третият мандат да попадне в политическа партия, която да изглежда изключително диалогична, която да предложи някакъв кабинет, еднакво отдалечен от всички, по скоро експертен, без видими политически лица и същевременно да се ползва с подкрепата на политическите партии", коментира политологът.


Той припомни, че Народното събрание е започнало работата си с Изборния кодекс. Според него това показва, че този парламент мисли много повече за следващите избори, отколкото за това да направи дори кратковременно правителство, което да управлява страната в този труден период от време. 


Има 3-4 основни задачи, които да влязат в законодателната програма на парламента и оттам в програмата на едно бъдещо правителство, смята проф. Тодоров и ги посочи: "Като кажем корупция, веднага трябва да добавим и социални неравенства. В целия свят най-корумпираните държави са най-неравните държави. Тези две неща трябва да бъдат приоритети. Около тях може да се създаде някакъв консенсус на партиите, ако те се съгласят другите въпроси да ги оставят настрана". 


Според политолога отношенията между президента и отделни политически лидери или партии не би трябвало да влияят върху решението му за връчване на мандат. По думите му президентът ще избегне да връчи мандата на партия, за която много други партии са казали, че в никакъв случай няма да подкрепят: "Оказва се, че т. нар. "системните партии", може би с изключение на "Демократична България", са по някакъв начин стигматизирани от другите, т.е. ще имат много по-големи затруднения да убедят другите да участват във формула за общо управление". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3013 |08.01.2023 Проф. Александър Маринов посочи, че 48-то НС не е продуктивно . 0| 3418 |06.01.2023 Проф. Слатински: Парламентът на Статуквото не позволи Правителство на Промяната . 7| 3369 |05.01.2023 Гл. секретар на МВР П. Тодоров: Във всяка система има гнили ябълки, но МВР ги търси и показва . 4| 4636 |05.01.2023 Проф. Анна Кръстева: По-малко Борисов, повече потенциал за ГЕРБ! Всички работят за президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads