Реклама / Ads
10| 3166 |30.08.2021 НОВИНИ

Проф. Аргирова: Пикът на четвъртата вълна ще бъде около 10 октомври

.
Проф. Радка Аргирова Източник: БГНЕС
Според мен пикът на тази четвърта вълна ще достигне около 10 октомври – с голям брой заразени, след това ще има известен спад. Как обаче ще справим с неваксинираните възрастни хора, това ще е много голям проблем. Това заяви в ефира на Българското национално радио вирусологът проф. Радка Аргирова.
 

„Разглеждайки симптомите, причинени от индийския вариант на коронавируса – т.нар. Делта вариант, се наблюдава сериозна липса на симптомите от предишния като загуба на обоняние и вкус, острото протичане, при този вариант сега хората се заразяват по-бързо, а заболяването започва по-често като грипоподобно – малко главоболие, малко кашлица, лека температура, дори кашлицата не винаги я има“, каза тя.

 

„Заради това хората не се изследват и не отиват на лекар, а това води до още по-голямо разпространение. Сега как ще се справим с четвъртата вълна – доц. Ангел Кунчев го каза много ясно и точно – това е набелязано в Националната програма, проблемът е в контрола по изпълнението на мерките. На контрола трябва да се наблегне – няма какво да се пишат нови мерки – те не се изпълняват изобщо у нас.

 

Според мен с децата трябва да се работи колкото се може повече на живо, а не онлайн. Децата страдат от тази изолация. Но разбира се, както е разписано в плана на МОН, съвместно с МЗ, ако броят нарасне на заразените деца, ще се мине изцяло онлайн. Но и тук е ролята на учители и родители, как ще се спазват мерките“, добави проф. Аргирова.

 

По думите й ваксинационното покритие е много ниско, а това се дължи на разнопосочното говорене:

 

„А другото е, че има заразени и ваксинирани хора – тук искам да подчертая за кой ли път – ваксината не предпазва от заразяване, но пази от тежко протичане болестта, от постъпване в болница и летален изход, тя пази от тежките форми на болестта. Така е и при грипа. При преболедувалите - те също трябва да се ваксинират, защото ваксината е един втори бустер след заболяването и това укрепва още имунната система.“

 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3182 |30.08.2021 Математик: Пикът на четвъртата вълна у нас ще е в средата на септември . 6| 4034 |30.08.2021 Проф. Илко Гетов: Кой ще поеме отговорността за безопасността на трета доза ваксина? . 6| 3810 |29.08.2021 Проф. Ива Христова: Вървим в подножието на върха на новата COVID вълна . 10| 19186 |27.08.2021 Проф. Ивайло Дичев: The blame game: вижте само какво се случва в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads