Реклама / Ads
3| 2359 |29.07.2024 НОВИНИ

Проф. Чуков: Ситуацията е изключително опасна - Израел и Иран не могат да се задоволят с настоящето положение

.
Проф. Владимир Чуков
"Нито Израел, нито Иран искат пълномащабна война". Това каза арабистът проф. Владимир Чуков след ескалацията на напрежението между Израел и Ливан заради ракетен обстрел с 12 жертви на Голанските възвишения.
 

Израел обвини Хизбула и нанесе въздушни удари срещу обекти на проиранската групировка в Ливан.

 

Хизбула удари футболно игрище в Израел. Ранени бяха 44 души, 12 деца бяха убити. Нито едно от убитите деца не е с израелско гражданство, те са сирийчета. В района, където беше нанесен ракетният удар, живеят друзи и повечето от тях се определят като сирийци.





"Нападението в северната част на Голанските възвишения е много по-сериозен източник на безпокойствие. Имам лошото предчувствие, че в момента се намираме в един период, който много силно прилича на този, който очакваше регионът и светът между Израел и Иран. Те бяха предопределени и в момента седим и чакаме какво ще реши Бенямин Нетаняху и Йоав Галант за изстреляната ракета срещу футболното игрище в Маждал Шамс. Напрежението е огромно. Към това може да добавим и непремерените приказки на Ердоган, който вчера каза на едно заседание в град Ризе, че Турция би могла да влезе в Израел, така както е влязла в Либия и в Нагорни Карабах. Нещо, което възпламени турско-израелските отношения", каза той в ефира на БНТ.

 

"Имаше реакции от Израел. Външният министър на Израел каза, че подобно нещо би предизвикало съдбата на Садам Хюсейн, или пък края на Хитлер по отношение на Ердоган. Ситуацията в момента е изключително опасна. Според повечето експерти никой не желае война, но вече е ясно, че двете страни не могат да се задоволят с това, което беше до момента. Никой не желае да прераства всичко това във война между Израел и Хизбула, още повече между Израел и Иран", каза проф. Чуков пред БНТ.

 

Според него при нови широкомащабни военни действия, целите няма да бъдат само военни, а ще бъдат и индустриални инфраструктурни обекти.

 

"Когато си размениха ударите Израел и хутите, в същото време Хизбула изстреля дрон към израелски съоръжения за добиване на газ. Това даде заявка, че при съответните широкомащабни военни действия, няма да бъдат само военни действия, а ще бъдат и индустриални инфраструктурни обекти. Що се отнася до Иран, той в момента е в един период на преход. Али Хаменей издаде указ на Масуд Пезешкиан, който тепърва трябва да прави екип, трябва да прави правителство и не иска да влиза в такива ситуации", допълни арабистът.





По думите му натискът на международните посредници, особено на САЩ е много силен, за да не се стигне до удари, които да предизвикат доста по-опасни нападения от страна на Хизбула.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2218 |29.07.2024 Търси се финансова помощ за Воден, преустановяват даренията на дрехи и храни . 3| 2160 |29.07.2024 След оставката: Назначиха временен главен архитект на София . 1| 3623 |29.07.2024 Лора Георгиева, АКФ: Съдът да глоби КПКОНПИ - с хватки комисията не изпълнява съдебно решение вече 2 г. . 3| 3085 |29.07.2024 Обучението на специалисти по боеприпаси в България е прекратено около 2000 г., да се възстанови

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads