Реклама / Ads
4| 3241 |27.12.2021 НОВИНИ

Проф. Дичев: Годината беше по-дълга от обичайното - 18 месеца, започна от протестите през 2020 г.

.
Проф. Ивайло Дичев Източник: БГНЕС
”Годината беше по-дълга от обичайното - 18 месеца, започна от протестите през 2020 г.”. С тази констатация започна анализа си пред БНР на изминалата 2021 година културният антрополог проф. Ивайло Дичев, преподавател в Софийския университет.
 

Компромис и коалиция са думите, които определят 2021-ва, смята той:

 

"Или трябва да се научим да живеем в система, в която коалициите са нормално и хубаво нещо, или да преминем към друга форма на управление".

 

Проф. Дичев посочи, че управлението на новото правителство е започнало с фалстарт в Министерството на външните работи:

 

"Има едно системно подценяване на МВнР. Има чувството, че самата външна политика не се прави в това министерство, а в Министерски съвет и президентството, ако въобще имаме такава политика".

 

Културологът изказа мнение, че България трябва да поеме лидерството по отношение на разширяването на ЕС със Западните Балкани:

 

"Извършихме огромна глупост с позицията към Северна Македония и трябва бързо да поправим тази политика. Никой не ни натиска, това е в наш интерес".

 

"Въпросът не е на история, а на идентичност - тя е преживяване, не е факт. Не може един историк да отиде в Северна Македония и да им каже, че са българи. ... Трябва да се сближаваме с тях, трябва да общуваме и да обменяме културни неща. По възможност, да преодолеем тази бездна, която беше между нас през 20 век", каза още проф. Дичев.

 

Най-много ме изненада поведението на "Има такъв народ", посочи културологът, но изтъкна, че голямото удивление е нежеланието на българите да се ваксинират:

 

"Трябва да се сложи ред в медийната среда, защото всяка година ставаме жертви на конспирации - от Истанбулската конвенция, Стратегията за детето и ваксините".

 

Зелените политики той определи като единствен начин да се спаси планетата:

 

"За нас е изключителен шанс, ако зеленото стане лайтмотив в Европа - и като политики, и като финансиране. Ако заложим на това, ще спечелим много".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 3479 |27.12.2021 Омикрон ще стане доминантен в България към края на януари, прогнозира проф. Витанов . 3| 2892 |27.12.2021 Новак Джокович: ”Спортист на годината на Европа” за 2021 г. . 0| 7443 |27.12.2021 2022 е годината на Черния воден тигър. Синьо, зелено, червено, жълто ни носят късмет . 15| 7342 |27.12.2021 2021: Годината на изборите и годината на Промяната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads