Реклама / Ads
9| 18788 |21.03.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Проф. Димитър Иванов: Евродоклад сочи, че сумата в събираемостта на ДДС за 2017 г. е 21% от истинската

.
Проф. Димитър Иванов
Дупката за миналата година в събираемостта на ДДС е 21% от сумата, която трява да се получи. По критичен национален доклад на Европейската комисия за българската икономика не съм чел. Това е един урок за българската икономика. Това заяви икономистът проф. Димитър Иванов.
 
И на фона на този критичен  доклад на ЕК, премиерът трябва да създаде работна група, която да работи върху следващия икономически модел на България. Те трябва да седнат и разлистят този доклад. Няма страница и параграф в която да не се обръщат с критични бележки. Продължава да се увеличава дистанцията с другите държави, по социалната ни система за сигурност, дългът на частната собственост, процедурите по несъстоятелнсот на фирмите,  днъчната система вкл  ДДС. Сивата икономика я оценяват на два пъти по голяма от средната за ЕС, обясни професорът.

Той коментира и сделката за ЧЕЗ: Продажбата на ЧЕЗ може да бъде наречена афера. За мен в целия шум има демагогия. Вдигнахме шум заради една Гинка. В момента 90% от прехода ни е Гинки. Целият преход ни е Гинков преход, посочи икономистът .

Аз използвам друг термин - "пиратите на прехода". Българският тип приватизация ражда тези икономически резултати. Ние се втурнахме да станем собственици, но не помислихме как ще менажираме, развиваме предприятията, допълни той.

Що се касае специфичния случай за ЧЕЗ мисля, че има конструирана схема, която се сгромоляса при публичната реакция. Има схема, защото прочетох изискванията на ЧЕЗ-майка за процедурата. И там няма как "Инерком" да не е представил източниците си на  финансиране. И възниква основният въпрос .Как така една от най-големите чужди банки в България, при всички критерии, които имат големите банки, е дала финансова гаранция на "Инерком", искам това да попитам, защото "Инерком" не отговаря на тези изисквания? Как "Инерком" ще плати тези най-малко 326 милиона евро - защото това означава, че трябва да участва с поне 33-34% собствено участие? Очевидно, че "Инерком" е направила залог на акциите на бъдещата собственост на ЧЕЗ-България. Как това отговаря на законите в България, това е противозаконно. Значи вие утре може да отидете при една банка в България, да кажете, че искате да купите "Лукойл" и да получите финансова гаранция?

Според проф. Иванов участието на държавата в сделката е съвсем реално. Учуден съм от хора с икономическо образование, които казаха, че държавата не може да се меси в търговска сделка, но държавата е играч на пазара, тя не е само е арбитър, каза той и даде пример с държавни енергийни компании, които са от най-големите в Европа - френската Електрисите дьо Франс едф и румънската "Транилектрика". Бих посъветвал г-н премиера да поиска от министъра на енергетиката и министъра на вътрешните работи диспечерските звена да влязат в списъка на ПМС 181 като стратегически обекти, заяви Димитър Иванов.

Той коментира и случая с полковник Скрипал: Не е хубаво това , което се случи. Това е удар по репутацията на двете страни. Удря се и по Великобритания, и по Русия. Ситуацията е на границата на пълното напрежение. За убийство не можем да говорим, полковник Скрипал е в кома. Но са пострадали 46 човека. Налице е една серия от 14 случая, при които граждани на Русия са си отишли по един странен начин. Тереза Мей се отказа от  допълнителни санкции, но ще се засили контрола на частните полети, които пристигат и излитат от Великобритания. Там контролът е занижен. Британското правителство в този диалог казва, че не са получили една алтернативна хипотеза от руското равителство. Очаквам Путин да формира работна група и заедно с британските власти да се започне проучване. В момента се гледат 4000 часа камери, случаят ще продължи дълго. Още през 2010 г. Скрипал е получил предупреждение от Скотланд ярд, че е заплашен. Той е издал около 200 руски агенти. Но това е новата ера , в която живеем. Светът е върху един неизбухнал вулкан, разказа той
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7315 |02.03.2018 Проф. В. Димитров: КЕВР е беззъб регулатор заради проваления Закон за енергетиката . 7| 9841 |15.02.2018 Проф. Д. Иванов: Чуждите инвестиции у нас спадат с минус 70%, хвалбите на Борисов са показване на мускули . 1| 6072 |31.10.2017 Проф. Вучева: Бюджет 2018 засилва риска от обедняване и неравенство в обществото . 13| 14249 |21.04.2017 Проф. Вучева: Индексацията на пенсиите е необходима, но...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads