Реклама / Ads
1| 2517 |03.09.2024 НОВИНИ

Проф. Емил Гачев: Вече съществува трайна тенденденция към поява на водни дефицити

.
Източник: личен архив
В отделни периоди, особено през лятото, вече съществува трайна тенденденция към поява на водни дефицити. За това предупреди проф. Емил Гачев, секция "Води" в Института за изследване на климата, атмосферата и водите при БАН.
 

"В последните няколко десетиления се наблюдава промяна на валежите у нас - не толкова на общите количества, колкото събиране на изваляванията в по-кратки, но по-интензивни събития. Тенденцията отразява условията, които има в една по-затоплена атмосфера. Това ще се задълбочава".

 

Не сме подготвени за такива интервали на суша, отбеляза проф. Гачев.







"Нашата система, включително язовирите, може да издържи месец-месец и половина засушаване без сериозни ограничения. Но когато е над два месеца, става сериозно изпитание за голяма част от страната. В ниско разположените райони си отива и почвената влага. 


В речната мрежа основното количество на водата идва от подпочвените води. А почвеният комплекс е една голяма гъба, която валежите попълват. Когато водата се изсипе наведнъж, почвеният комплекс се препълва. По-голяма част от тази вода се оттича повърхностно. Тя причинява ерозия, унищожава земеделски земи и т.н. 







При една умерена суша най-застрашени са източната и югоизточната част на страната. При драстична, каквато видяхме това лято, над две трети изпитват недостиг".


Необходимо е подобряване на водопреносната и водосъхранителната  структура, заяви експертът. 

"Да се намалят загубите на вода. Трябва да има и ясно разпределение на задължения и отговорности". 

 

Проф. Гачев смята, че е необходимо да се насърчи развитието на алтернативните технологии.

"Например събирането на дъждовна вода, инвестиране в алтернативни водоизточници, които не зависят от националната система". 

 

Имаме голям проблем със състоянието на горите, а сушата се дължи  и на това, отбеляза той.

"Гората предпазва както от наводнения, така и от суша. Ние ще апелираме за изготвяне на нова стратегия за възстановяне и съхраняване на гората". 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2195 |03.09.2024 Още е затруднено издаването и замяната на шофьорски книжки . 6| 2251 |03.09.2024 Запрянов потвърди: България е изпратила на Украйна артилерийски установки "Гвоздика" . 0| 2177 |03.09.2024 Aпартаменти до метро и гаражи в презастроен квартал поскъпват най-бързо . 3| 2152 |03.09.2024 Монголия не арестува Путин, въпреки че е членка на Международния наказателен съд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads