Реклама / Ads
0| 3220 |01.06.2022 НОВИНИ

Проф. Емилия Занкина от Рим: Премиерът Петков да поиска оставката на Калина Константинова

.
Емилия Занкина
Гафът на вицепремиера Константинова демонстрира некомпетентност и опит да се прикрие тази некомпетентност със заиграване с националистически настроения. Премиерът Петков трябва да поиска оставката й. ПП няма какво да спечели от националистическа риторика. Естествено е да се появят анти-бежански настроения, когато броят на бежанците расте, а пребиваването им се удължава.
 

Това заяви  пред Веселин Дремджиев по TV+ и TV1.  проф. Емилия Занкина от университета "Темпъл" в Рим, бивш заместник-ректор на Американския университет в Благоевград.


Въпреки такива настроения, мнозинството от българските избиратели са проевропейски настроени, и обединителната линия е борбата с корупцията, а не национализма. Трудно е да се балансира такава разнородна коалиция, където позициите на ИТН и БСП резонират тези на Възраждане. Има много теми, по които може да се мобилизира националистическия вот – бежанците, руския газ, еврозоната, оръжието за Украйна, та дори и сегашното посещение на турския генерал Гюлер.


Същевременно трябва да си припомним, че сборно националистическите партии събират под 200 000 гласа. В тази оптика експлоатиране на такава риторика е губеща политическа стратегия. Освен премиерът и ИТН трябва да се замислят за тази реалност. Тяхната опозиция в правителството по тези теми (от антикорупционна политика до еврозона и ветото над Северна Македония) няма да доведе до по-широка електорална подкрепа. Една трета от гласовете на ИТН от изборите през юли 2021 отидоха при ПП през ноември. Печелившата линия е анти-корупционни и про-европейски политики, не националистическа реторика. А фактът че украинските бежанци се оказаха изпаднали в беда, но съвсем не бедни и диви хора, може само да ни накара да се замислим, защо ние, българите нямаме по-високи очаквания за #качеството на живот в една европейска България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3587 |01.06.2022 Проф. Дайнов: Поведението на вицепремиера Константинова е азиатска диващина . 0| 25226 |28.05.2022 Проф. Николай Овчаров: Как г-жа Митрофанова призна българския принос и защо трябва да се учи история . 0| 5076 |27.05.2022 Проф. Огнян Герджиков: Аматьори предлагат опасни закони, станахме за смях на света . 0| 2984 |27.05.2022 Маймунската шарка е опасна за бременни, предупреди проф. Александрова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads