Реклама / Ads
4| 5356 |02.11.2023 НОВИНИ

Преподавател в САЩ: Ваня Григорова е поляризиращ кандидат

.
Преподавателката в университета Temple в САЩ доц. Емилия Занкина Източник: Стопкадър: ТВ1
”БСП има само 45 хил. гласа в общинските листи. А Григорова има над 80 хил. гласа. Т.е. виждаме, че при нея, с нейното популистко говорене, с радикалните й идеи, успява да привлече много гласове отвъд БСП. Тя е един кандидат поляризиращ, който успява да направи объркване на политическата сцена. Знаем, че гласовете на ”Възраждане” ще отидат при нея. Гласовете на ИТН също ще отидат при нея.”
 

Това заяви в предаването "Денят с В. Дремджиев" преподавателката в университета Temple в САЩ доц. Емилия Занкина във връзка с предстоящия втори тур на местните избори.

 

По думите й адекватно и реалистично трябва да оценим битката за София.

 

"Залогът на първо място е бъдещето на коалицията. Това е една трудна коалиция, в името на проевропейска посока, която вече е рискова, защото след 5 месеца трябва да се смени и министър-председателят, което в Румъния например не се случи подобна схема. Едно възможно забавяне на икономическия растеж може да доведе до поредното правителство на Румен Радев. Както знаем, неговите геополитически виждания са доста различни. И в контекста на войната в Украйна и в Израел това може да бъде много опасно", смята университетският преподавател.

 

"Залогът, разбира се, са и тези 2.5 млрд. лева само в София, т.е. местните избори, местните кметове, общинските съвети, районните кметове - те разполагат с ресурси. И поради функцията на бюджета, по който има преливане в местните общини. Това са много държавни средства и също европейски. На Борисов не му се иска да губи контрола над София. В столицата не е гарантирано кой ще спечели, защото коалицията ПП-ДБ-СС има на общинските избори 112 хил. гласа. А самият Васил Терзиев има 119 хил. Т.е. почти всички гласове за Васил Терзиев идват от поддръжници на тези три политически сдружения", посочи Занкина.

 

Експертът отбеляза, че фундаменталният извод, който може да бъде направен след първия тур на местните избори е, че ПП-ДБ-СС бележат огромен успех.

 

"Не само София-град, където води коалицията, но и районните кметове освен Трайчо и Божилов, всички те ще отидат на балотаж пак с тази коалиция. Но имаме и Пловдив и Варна, където са на второ място, но отиват на балотаж. Това е огромен успех, който ни говори, че коалицията успешно мобилизира десния вот. Хората в големите градове успешно бяха мобилизирани", допълни тя.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 12854 |02.11.2023 Ваня Григорова: Не знам дали Крим е руски. Може ли да не отговарям дали Путин е агресор? . 20| 5185 |01.11.2023 Ваня Григорова подкрепи протеста на културните дейци в Деня на будителит . 24| 11005 |02.11.2023 Димитър Ганев за ФрогНюз: На балотажа Григорова може да увеличи гласовете, но Терзиев има голяма преднина . 8| 4144 |01.11.2023 Ромският вот в София спечелен от Ваня Григорова и Хекимян, в Пловдив - от ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads