Реклама / Ads
6| 3809 |16.03.2023 НОВИНИ

Проф. Гарабед Минасян: Това, което чухме от министъра на финансите, беше пародия

.
Минасян: Служебното правитепство предприе множество спорни мерки Източник: БГНЕС
Детайлно се запознах с проектобюджета на министъра на финансите и моето мнение е, че това, което чухме, беше чиста пародия на макроикономическо управление. Това каза проф. Гарабед Минасян, икономист от Института за икономически изследвания към БАН и бивш подуправител на БНБ по Радио ”Фокус” във връзка с вчерашния брифинг на Министерството на финансите.
 

"Когато се правят такива изявления и се предлагат такива решения, общо взето на макроикономическо равнище, нещо, което засяга въобще цялата държава и всички граждани, всичко това трябва да бъде съпроводено от конкретен анализ

 

Да се покаже какво е било досега, по какъв начин мерките, които са предприети, са дали резултат или не са дали резултат, по какъв начин и как се изменят отделните показатели, дали това е хубаво, или не е хубаво, и вследствие на това да се предвиждат определени решения, които да подсилят евентуално позитивните ефекти и да потиснат евентуално негативните ефекти. Нищо такова няма", обясни Минасян.

 

Според него служебното правителство е предприело множество мерки по време на управлението си, които са били спорни. Той смята, че единственото, което са направили е да демонстрират активност.

 

"Чули-недочули, разбрали-недоразбрали, оценили-недооценили, важното е някак си да се демонстрира активност, да не се стои със скръстени ръце, ей така, да направят нещо просто така, за да могат да отчетат след това някаква дейност. Няма никаква дума за оценка на ефекта от предприетите от самите тях мерки миналата година.

 

А те не бяха малки, бяха много спорни и въпреки това бяха предприети от тях. Нито за данъчната система – променят се данъчни ставки, след това тези данъчни ставки отново се връщат, предлага се да се върнат отново на старите равнища", каза още проф. Минасян.

 

Той обясни, че не се обръща внимание нито на данъчната система на страната, нито за капиталите, които по думите му изтичат в чужбина.

 

"Нищо не се говори за данъчната система изобщо – дали и доколко данъчната система съдейства за ускоряване на икономическата динамика или за въвеждането на социална справедливост, към по-голяма социална справедливост.

 

"Нищо не се говори за колосалното изтичане на местни капитали в чужбина и по какъв начин те въздействат върху вътрешното икономическо развитие.

 

Дали и по някакъв начин този негативен ефект може да се потисне и да се използват тези наши собствени български капитали, които се използват тук, вътре в страната, за развитието на нашата собствена страна", каза проф. Минасян.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3077 |16.03.2023 Проф. Тодор Кантарджиев: България е свободна от морбили държава . 6| 3378 |15.03.2023 Проф. Станчев: Има формиране на правителство на руската опозиция в чужбина . 2| 2887 |14.03.2023 Проф. Илко Гетов: ДДС за лекарствата трябва да е 9% . 0| 3302 |14.03.2023 Проф. Румен Драганов: За Великден ще има интензивни пътувания у нас и в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads