Реклама / Ads
1| 3526 |26.08.2021 НОВИНИ

Проф. Гечев, БСП: Ще подкрепим актуализацията на бюджета, но дали тя е достатъчна и дали средствата се използват ефективно

.
Проф. Румен Гечев
Ще подкрепим актуализацията на бюджета най-малко по две основни причини. В мотивите на правителството са изложени разбираеми причини защо се налага актуализацията. Доколкото ми е известно почти няма страна на ЕС , която да не е предприела актуализация на бюджета. Беше изключително трудно да се прогнозира как ще се развие ковид-19 и ефектите върху икономиката и социалните дейности, както за развитите страни в ЕС, така и на по-слабите, например от Източна Европа.
 

Това коментира народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев.

 

По думите му няма нищо страшно в актуализацията, особено в такава динамична обстановка - въпросът е дали обаче тя е достатъчна и дали средствата се използват ефективно. „България и миналата, и тази година, е държавата в ЕС, която в най-малка степен подкрепя икономиката и своите граждани“, отбеляза Гечев.

 

Гечев отбеляза, че за 2019 и 2020 г. „българската държава е най-голямата мащеха в ЕС за помощ на бизнеса и на своите граждани“, а за сравнение - всички държави в Европа правят значително по-големи бюджетни разходи в подкрепа на своите икономики.

 

Проф. Гечев обърна внимание, че е необходимо увеличение на трансферите към общините. От левицата предвиждат около 100 милиона за общините с конкретни разчети, в т.ч. към общинските болници; 35 милиона за самостоятелно наети лица; от 250 лева помощи за 120 хил. деца от първи до четвърти клас и 555 милиона лева за преизчисляване на пенсиите.

 

„Тези допълнителни разходи се осигуряват от завишения на бюджетните приходи без да се увеличава бюджетният дефицит“, подчерта Гечев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3399 |26.08.2021 Проф. Георги Михайлов, БСП: Ще подкрепим актуализацията на бюджета на Здравната каса, но имаме сериозни забележки . 28| 5706 |26.08.2021 Росен Плевнелиев: Бих се радвал Петков, Василев и проф. Денков да продължат в политиката . 6| 4409 |25.08.2021 Проф. Коларова: ИТН се страхува от нова президентска партия с водещи лица министрите от служебния кабинет . 2| 4120 |24.08.2021 Проф. Михайлова: Възможна е конституционна криза, ако НС не определи дата за президентските избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads