Реклама / Ads
0| 3170 |25.06.2022 НОВИНИ

Проф. Георги Фотев: Обществото ни е тежко и опасно фрагментирано

.
Георги Фотев
Обществото ни е тежко и опасно фрагментирано. Между отделните парчета съществуват пропасти. Тези фрагменти изобщо не разбират другата гледна точка. Това е много опасно и това не е от вчера. Ние все по-малко разбираме света, в който живее. Това каза по БТВ социологът проф. Георги Фотев.
 

Относно дебатите за РСМ, той каза: Отдъхнах си с облекчение. Изпитвах безпокойства от опозоряване на нашето мило Отечество. От сега нататък ще трябва да осветим големите бездни, които са се образували в нашето общество. Бяха издигнати измислени въпроси по тази сложна тема.  

 

Влезли сме в радикално нова ситуация. Разумните решения трябва да се вземат от хората, а ценностите да се пазят. Има радикална криза на ценности. 

При разлом какво се изисква?! Говорете и политически действия, които се различават от други нормални ситуации. Вижте им езика и ще разберете какъв е техния свят. Политиката е висша дейност, защото се вземат колективно-обвързващи решения. 

 

Трябва виртуозност в политиката - т. е да бъдеш внимателен за най-големия си враг. 

Адът на световната история няма смисъл - това е опасна работа. 

Ние какво правим-караме хората да изпадат в меланхолия. Ние не можем да си въобразяваме, че можем да решим бързо тези неща. 

 

В петата вълна на изследване на ценности, имах правото да сложа няколко въпроса - избрах да попитам българското общество за отношение към съседите. 75 процента бяха не за започване на преговори, а за членство. Това е през 2017 година. Как се управлява и конструира общественото мнение - има много големи промени в света. Науката не даде адекватен отговор на тези въпроси. Едно общество може да се подлуди при съвременния свят и комуникации. 

 

Трябва да гледаме в себе си. Един от проблемите са учебниците в РСМ. Не по-малки са проблемите в нашите учебници. Колко от младите хора научават какви са мракобесните действия на Съветския съюз и Георги Димитров за насилственото записване на българите като македонци?! 

 

РСМ никога не е била част от българската национална държава. Българският език като политически феномен е нещо друго. Македонците не знаят книжовен български език.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3328 |24.06.2022 Проф. Ана Кочева: Отпушихме бутилката, как ще я разклащат в Скопие, си е тяхна работа . 0| 4125 |24.06.2022 Проф. Слатински: България излезе от заложения капан от ББ и РР, когато от ЕС им набиха каската . 0| 2994 |24.06.2022 Проф. Георги Михайлов: БСП няма да подкрепи вдигане на ветото за Северна Македония . 0| 23007 |24.06.2022 Проф. Янакиев: Мафията ще се срещне в директна битка с пробудилите се и прогледнали за безобразието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads