Реклама / Ads
3| 5248 |22.06.2024 НОВИНИ

Проф. Георги Касчиев: Имало е изтичане на радиоактивна вода в АЕЦ "Козлодуй"

.
Проф. Георги Касчиев Източник: БГНЕС
"Имало е изтичане на радиоактивна вода в VI Блок на АЕЦ "Козлодуй" преди няколко дни. Няма опасност обаче за населението и околната среда". Това заяви в предаването "Студио Actualno" ядреният експерт проф. Георги Касчиев във връзка с появилите се информации в публичното пространство за инцидент в атомната централа.
 

От АЕЦ "Козлодуй заявиха следното след питане от Actualno:

 

"Категорично не отговаря на истината твърдението, че в река Дунав са били изпуснати радиоактивни води от АЕЦ "Козлодуй".





Вчера обаче от централата потвърдили пред медията че няма изменения в радиационния фон и няма опасност за населението.

 

"Имало е такова събитие, което трудно е малко да се повярва, че персоналът е допуснал такава небрежност и безотговорност при извършване на една операция в хода на ремонтните работи", каза Касчиев.

 

"Допуснато е прекалено високо налягане на азота, при което водата от първи контур започва да изтича през няколко разуплътнени места на горния капак на реактора и доколкото разбирам, през отворения трети парогенератор", обясни проф. Касчиев.

 

Той каза, че по негова информация количеството изтекла вода е около 30 кубически метра, "което е чудовищно просто, аз не знам друг такъв случай в историята на АЕЦ "Козлодуй" - такъв огромен теч да не се засече навреме и да не се вземат мерки", изрази притеснение проф. Касчиев.

 

По думите му обаче, въпреки че няма риск за населението и околната среда, последствията не са за пренебрегване:





"Първо, тази вода е радиоактивна и с високо съдържание на борна киселина, като това представлява корозионна течност. Тя е попаднала върху горния блок на реактора, върху парогенератора, и оттам вече в затворения херметичен обем се е ляла надолу по решетки, по кабели, по други компоненти", отбеляза Касчиев. Той заяви, че персоналът на реакторния цех трябва да почисти тази вода, като това е свързано с "повишено облъчване".

 

Според Касчиев се появява и проблем дали водата въобще ще може да бъде почистена.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2491 |22.06.2024 Евро 2024: Португалия отнесе Турция, отива на осминафинал . 3| 3110 |22.06.2024 Русия "освобождава", само че от живота. Най-малко трима загинали след удар по Харков, 37 ранени . 0| 2808 |22.06.2024 Израелската армия ликвидирала "виден терорист" в Ливан. Българското МВнР с предупреждение . 18| 5200 |22.06.2024 "HIMARS не млъкнаха. Унищожихме цели колони от руски войски по границата, които чакаха заповед да влязат в Украйна"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads