Реклама / Ads
4| 2706 |06.03.2024 НОВИНИ

Проф. Касчиев: Не съм говорил срещу АЕЦ „Козлодуй“, а изразих мнение по процедурата за изграждане на новите реактори

.
Проф. Георги Касчиев, експерт по ядрена енергетика Източник: Стопкадър: bTV
"Не съм говорил срещу АЕЦ „Козлодуй“, а изразих мнение по процедурата за изграждане на новите реактори." Това заяви в предаването „Тази сутрин“ експертът по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев, който бе уволнен след участие в bTV.
 

„Многократно съм изразявал критика към решението на правителството да започне изграждането на 7 и 8 блока на АЕЦ, което беше взето на 25 октомври 2023 г. Имал съм 10-12 участия по медиите, включително в bTV. Никога не съм крил своята критика, която се базира на това, че не е спазена процедурата, която се изисква от закона“, уточни той.

 

Енергийният експерт посочи, че ресорният министър трябва да предостави редица оценка, включително за ядрената безопасност и управлението на отработеното гориво. Той допълни, че трябва да се проведе и обществено обсъждане по темата.

 




„В деня след моето участие в bTV аз трябваше да отида на един медицински преглед. Все още се възстановявам, защото бях блъснат на пешеходна пътека миналата година. Обадиха ми се хора от АЕЦ „Козлодуй“ и ми обясниха, че ми носят предизвестие за прекратяване на трудовия договор“, каза още специалистът.

 

Предизвестието му е връчено от две служителки от администрацията и шофьорът им. Те са отишли в дома му.





„Проф. Касчиев е потърсен в дома си, защото по договор той работи от вкъщи. Реално хората са отишли на работното му място, за да го потърсят. Освен това професорът е в пенсия, т.е. не е останал на улицата. По време на работата си за АЕЦ е имало период, в който неговото работно място е било 4 часа в министерството и 4 часа вкъщи. Плащана му е една не лоша заплата“, отбеляза на свой ред директорът на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов.

 

Той добави, че са му звъннали докато е бил в командировка в чужбина, за да му кажат, че служител на ядрената централа изразява личното си мнение от телевизионния ефир, докато реално се води в болничен. Именно това е преляло чашата на търпението на директора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2617 |06.03.2024 Димитър Ганев: Надали ще има революционна промяна в състава на кабинета, но вероятно няколко министри ще бъдат сменени . 3| 2682 |06.03.2024 Бивш правосъден министър за случая "Нотариуса": Свидетели сме на бездействия от страна на съдебната власт . 6| 2585 |06.03.2024 Началникът на руското разузнаване: Навални е починал от естествена смърт . 0| 2613 |06.03.2024 Експерт по киберсигурност увери: Няма никакво изтичане на данни след вчерашния срив на Фейсбук и Инстаграм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads